Strutsslakt på egna gården ifrågasätts

Bygg- och miljökontoret i Tierps kommun ifrågasätter att Strutsens Café & Gårdsbutik i Yttrö slaktar strutsar på gården och säljer i butiken. De får medhåll av Livsmedelsverket, men ägaren Lars Andersson menar att han har rätt att göra det så länge det sker i mindre omfattning.

Tierp2004-05-22 00:00
Till och med 2002 lämnade Lars Andersson sina strutsar till ett lokalt slakteri, men 1 januari 2003 ändrades reglerna. Sedan dess måste de slakterier som utför slakt av strutsar vara godkända enligt de EU-föreskrifter som finns. Undantag görs för husbehovsslakt och för slakt för enskild försäljning direkt till en konsument.
— Eftersom det krävs besiktningar som kostar minst 40 000 kronor för att bli godkänt enligt de nya reglerna är det nästan inga slakterier som är tillåtna, berättar Lars Andersson.
Sedan reglerna ändrades har skickar han dock strutsarna för slakt på ett av de två slakterier i Sverige som är godkända. En liten del av slakten sker dock hemma på gården.
Bygg- och miljökontoret har ifrågasatt det senare, och vänt sig till Livsmedelsverket för att få besked. Livsmedelsverket skriver i sitt svar att slakten i Yttrö inte stämmer med gällande lagstiftning. Detta eftersom försäljningen i gårdsbutiken inte kan ses som en enskild försäljning.
— Det här är något som Svenska strutsföreningen och myndigheterna har tvistat om i många år. Enligt EU-reglementet är det tillåtet att slakta hemma på gården om det sker i mindre omfattning. Det handlar inte om det är kommersiellt eller inte, säger Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om