Succé för klimatsmart matlåda - så minskades svinnet

Tierps kommun har lyckats minska sitt matsvinn med nästan 300 kilo på mindre än ett år. Klimatlådan är orsaken där överbliven mat säljs till kommunanställda.

Fredrik Holmgren är positivt överraskad över det stora intresset för projektet Klimatlådan bland de kommunanställda.

Fredrik Holmgren är positivt överraskad över det stora intresset för projektet Klimatlådan bland de kommunanställda.

Foto: Tierps kommun/TT

Tierp2020-12-26 11:34

– Konceptet som vi använder oss av var något som jag uppmärksammade från Mora kommun och deras arbete kring att minska matsvinnet, säger Fredrik Holmgren, Tierps kommuns kostchef.

– Att minska kommunens matsvinn, är något som gäller alla verksamheter nu i arbetet med Agenda 2030 och vi såg detta som ytterligare en bra sak för att minska mängden mat som inte går åt.

Rent praktiskt så innebär projektet att man låter sina kommunalanställda, främst skolpersonal, få möjligheten att köpa överbliven mat som finns kvar i kommunrestaurangers serveringsdiskar, något som måste göras inom 30 minuter. Det enda man behöver är en ren matlåda som man tagit med sig hemifrån som man sedan fyller med överblivet mat. På så vis går ingen mat till spillo. 

Målet med klimatlådan är att det ska vara ett komplement till kommunens arbete med att minska svinnet då man vill minska den del av maten som inte går att återvända igen och därför vill man kunna erbjuda den som matlåda istället. 

Och hittills har projektet gett positiva resultat.

– Sedan starten sista veckan i januari och fram till och med sista i november så har vi sålt nästan 600 klimatlådor och minskat svinnet med ca 300 kilo bara på denna idé.

Utöver projektet med klimatlådan så arbetar Tierps kommun aktivt med att minska matsvinnet dagligen genom att till exempel lägga stor vikt på hur man använder sina råvaror på bästa sätt för att minska på svinnet, samt man lägger fram mindre mat med flera upplägg för att inte ha så mycket mat framme som sedan inte kan återanvändas.

Aspekten med att inte ha alltför mycket mat framme kan ibland upplevas av gästerna som att maten är slut. Men oftast så finns det mer i köket som kan fyllas på, det menar Fredrik Holmgren. 

– Här brottas vi ibland med gamla värderingar om hur bufféer ska se ut. Många anser att om en buffé inte är fylld till brädden med mat under hela tiden som restaurangen är öppen så är maten slut. 

– Vi tänker i stället att inför starten av lunchen så har vi stora skålar eller kantiner av allt och ju längre lunchen lider så minskar vi storleken på skålarna för att till slut inte ha så mycket över. Detta innebär inte att maten är slut, eller att vi har för avsikt att snåla på maten, utan att tänka smart kring hanteringen av maten.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!