Svalt intresse för surt budskap

Inte många var intresserade av att höra hur ett mildare och blötare klimat påverkar Uppland när länsstyrelsens Karin von Sydow föreläste i ämnet på Tierps bibliotek på måndagen.

Länsstyrelsens klimatanpassningssamordnare Karin von Sydow föreläste i samband med att klimatutställningen invigdes på Tierps bibliotek.

Länsstyrelsens klimatanpassningssamordnare Karin von Sydow föreläste i samband med att klimatutställningen invigdes på Tierps bibliotek.

Foto: Joel Taub

Tierp2013-09-30 17:35

Endast två åhörare hade infunnit sig för att höra om sämre fiske i ett försurat hav, fler rötskadade hus och mera sjukdomsspridande mygg.
– Det brukar vara ett större intresse. På stadsbiblioteket i Uppsala har vi haft fullsatt och när jag undervisar på universitetet är studenterna mycket intresserade, sade Karin von Sydow.

Även arrangerande Wiltrud Neuman, miljöskyddsinspektör i kommunen, var besviken på uppslutningen.
– Jag hade hoppats att kommunpolitikerna skulle komma, sade hon.

Kanske borde de ha intresserat sig mer för denna ödesfråga. För detta var vad Karin von Sydow hade att berätta med utgångspunkt från att jorden medeltemperatur ökar med 2 grader till nästa sekelskifte:

Årsmedeltemperaturen i Norduppland stiger från 6 grader till 9, vintermedeltemperaturen från -5 till plusgrader, sommarmedeltemperaturen från 15 till 19 grader. Nederbörden ökar och då mest i Norduppland, och allra mest vintertid. Men den som saknar vita jular har inte mycket att hoppas på, för den mesta nederbörden kommer att falla som regn.

Numera brukar det ligga snö ungefär 100 dagar om året i Uppland. På 2100-talet får folk glädja sig åt snö endast 20 dagar om året. Vårfloderna kommer att minska, skyfallen och översvämningarna blir fler.

Vad kan då en kommun göra åt det?
– Man kan till exempel anlägga öppna dagvattenledningar, sade Karin von Sydow.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om