Tidsstudiemätning ska följas av flera
Tidsstudiemätningarna inom äld¬revården i Tierp har nu resulterat i ett förslag på ombudgetering för de olika enheterna. Men mätningarna har inte bjudit på några större överraskningar.
— Vi hade sedan tidigare tagit fram vårdtyngden i fyra olika nivåer, men då inte räknat med aktivitetstiden. En dement person kräver mer vårdtid även om själva vårdtyngden kan vara större för en annan boende, säger Lennart Taflin, controller vid vård- och omsorgsförvaltningen i Tierps kommun.
Mycket riktigt visar också Vikta-mätningen att Forshem, där det bor äldre som lider av demens, har en större total vårdtyngd än vad tidigare mätningar har visat.
— Men det hade vi förstått redan tidigare, så de har redan fått en miljon kronor mer i budgetramen för i år, säger Lennart Taflin.
Överlag handlar det inte om någ¬ra stora skillnader, menar Lennart Taflin.
— Det innebär att vi har legat förhållandevis korrekt i vår tidigare fördelning. Vi har bara förfinat den modell vi hade för att fördela resurserna ännu mer, säger han.
Förvaltningen föreslår nu vård- och omsorgsnämnden att ombudgetera dels med anledning av Vikta-mätningarna, dels med anledning av nya regler för ersättning till långtidssjukskrivna.
Ombudgeteringen ska gälla för det sista kvartalet i år. Först nästa år kommer omfördelningarna att ske helt och hållet. Några större konsekvenser för enheterna tror inte Lennart Taflin att det handlar om.
— Ta Danielsgården som exempel. De skulle förlora hundra tusen kronor, men å andra sidan har de räknat med ett överskott i år, säger han.
Vårdtyngden på varje äldreboende kommer även fortsättningsvis att mätas varje dag. Två gånger om året kommer budgeten ses över utifrån mätningarna.
— Det tycker jag är ett betydligt mer intelligent sätt att fördela pengarna på än att göra det genom att titta på föregående års resultat, säger Lennart Taflin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!