Beslutet från kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, är enligt kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) svaret på en förfrågan om tillhörighet.
- När programskrivandet är färdigt blir det ett mer formellt ställningstagande. Då blir det ett ärende åtminstone för kommunstyrelsen, eftersom kommunen binder sig för årliga anslag under hela perioden, säger han.
I den period med landsbygdsutveckling som nu löper ut ut har Tierps kommun varit delad mellan Leader Upplandsbygd och Leader Nedre Dalälven och centralorten har stått utanför. Under programperioden 2015 till 2021 ska även köpingen vara med.
- I det här sammanhanget är hela kommunen landsbygd, säger han och hoppas på många nya projekt för både kultur, näringsliv och inte minst ungdomar.
Som avgörande för att välja Neda framhåller Bengt-Olov Eriksson att två tredjedelar av kommunen hittills hört till Neda, som dessutom har längre erfarenhet.
Att Tierp därmed släpper viss samverkan med Östhammar som är med i Uplandsbygd ser han inte som en nackdel. Han räknar med att den nybildade föreningen mellan Tierps kommun och kommunens båda företagarföreningar kan samverka med motsvarande förening i Östhammar och på sikt med liknande sammanslutningar i Heby och Älvkarleby.
- Och då pratar vi inte leader, utan projekt finansierade genom strukturfonderna. De är inriktade på mer storskaliga projekt och helst över kommungränser.
Däremot ser Bengt-Olov Eriksson det som ett bekymmer att förberedelsearbetet är försenat. En nationell strategi är inte att vänta förrän sent i höst. Trots att perioden formellt börjar 2015 lär det inte bli några beslut om projektpengar förrän vid årsskiftet 2015-16.
- Till exempel är tanken att företagsracet i Tierp ska följas upp med ett ännu större projekt och det är likadant med många småskaliga. Men nu blir det ett tidsglapp.
Oppositionsrådet Catarina Deremar (C) tycker att beslutet om Neda-samverkan borde föregåtts av mer diskussion med medborgarna. Hon saknar initiativ för att fånga upp idéer från bygden, för att kunna sätta Tierpsprägel på strategiarbetet.
- Jag har inte sett någon plan för hur man ska delta i strategiskrivningen.
Hon beklagar också att Neda-beslutet tagits i KSAU.
- Det här arbetet ska komma underifrån. Nu har vi gjort precis tvärtom, säger hon och syftar på att beslutet fattats i kommunens minsta och högst belägna beslutsförsamling.