Tierps egen sagotant
Riksföreningen Allas Barnbarn startades 2004 för att skapa möten mellan generationer. Några gånger i månaden kommer sagoberättaren Dagny Berlin till förskolan Lövet, i Tierp. Hon är ett kärt inslag bland barnen.
Sagoberättelser. Från vänster: Sigge Pettersson, Noor Shaker, Linnea Andersson, Semra Mehmedovic och Dagny Berlin.
Foto: Birgitte Meidell Roald
Det är förmiddag på Lövets förskola i Tierp och Dagny Berlin läser högt ur en bok. Sedan ett drygt år tillbaka har hon kommit några gånger i månaden till förskolan. Under tre kvarts tid läser, berättar, lyssnar och samtalar hon med en lite grupp barn.
- Det är stimulerande att ta del av barns tankar, och jag tror även att det gör mig till en gladare person. Det jag ser som en handväska på en bild kan ett barn se som en vedkorg, förklarar hon leende.
I dag är hon pensionär, men har i många år jobbat som förskollärare. Förra hösten såg hon en annons som Riksföreningen Allas Barnbarn hade i en tidning.
- De sökte pensionärer som kunde läsa och berätta för förskolebarn. Jag har alltid tyckt om att berätta och hade precis gått i pension. Samtidigt kände jag ett behov av att göra något av min tid, så det här var perfekt, berättar Dagny Berlin.
Barnen kryper ihop runt Dagny. Hon frågar vad de tycker att dagens saga ska handla om.
- En mössa! ropar alla barnen i kör.
@3a Text ui:Så tar Dagny Berlin fram papper och färgpennor. Medan de tillsammans skapar en saga, målar barnen hur de upplever berättelsen. Enligt henne är det självklart att kombinationen läsning och sagoberättande har en positiv betydelse för barns utveckling och läsförståelse.
- Det bästa är om man lyckas se bilden i tanken. Det har visat sig att många av de barn som kan läsa snabbt och bra i efterhand inte har förstått vad de läser, säger hon.
Stunden är slut och medan barnen har berättat sagan har de ritat sina teckningar. Nu håller de upp dem.
- När de är stolta, blir även jag stolt, säger Dagny Berlin.
Pernilla Edling, förskollärare på Lövet, menar att äldre människor har mycket värdefull kunskap att dela med sig av. Hon tror att det behövs en större blandning av äldre och yngre.
- Som det ser ut nu så är krocken mellan ungt och gammalt stor. Jag önskar att det var mer naturligt att äldre kom till yngre, att de byggde upp ett förtroende för varandra, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!