Kanonprojektet drivs av föreningen Vasamuseets Vänner.
– Vi fick frågan från museets ledning för ett och ett halvt år sedan om att ta fram en kanon, provskjuta den och utvärdera resultatet. Det här ska fylla en kunskapslucka i sjökrigshistorien.
Det säger Bertil Björkman, vänföreningens ordförande. Som konteramiral har han egen erfarenhet av moderna militärfartyg och artilleri, samt goda kontakter i bland annat försvarsindustrin och som banat väg för att genomföra projektet.
När Tierps Järnbruk gjort grovjobbet med eldröret ska bronskanonen färdigställas med tillbehör och utsmyckning inför provskjutning på Bofors testcenter. Till arbetet hör att bygga en kopia av en del av Vasas skeppssida och rigg, samt att beställa 250 kilo specialkrut. Allt för att skjutningen ska ge så mycket kunskap som möjligt både om olika projektilers kulbanor, spridningsbild och splittereffekter.
– När det är klart ska vi också studera besättningens arbetsförutsättningar, med krutgaser, temperatur, buller, tryck och vikthantering, säger Bertil Björkman.
När projektet är genomfört ska kanonkopian och övrigt material från provskjutningen, inklusive höghastighetsfilmer och dokumentation överlämnas till och därefter ingå i museets samlingar.
– Vasamuseet är världens mest välbesökta marina museum. Det här ska komplettera delutställningen strid och vi tror att det kan bli den mest intressanta publikfriaren, säger Bertil Björkman.
I centrum för projektet står skulptören, smeden med mera Tom Ward och Vasamuseets forskningsledare Fred Hocker. Den förstnämnde har ansvarat för modellarbetet inför gjutningen. Fred Hocker har bland annat analyserat kvarvarande originalkanoner för att hitta rätt bronsblandning.
Tierps Järnbruk och ägargruppen Lantz Järn & Metall bidrar genom gjutningen till projektet med en insats som Bertil Björkman värderar till cirka 1 miljon kronor. Resten av projektet inklusive provskjutning beräknas kosta ytterligare 1 miljon.
Järnbruket kan förvänta sig stor internationell uppmärksamhet genom detta historiska projekt. Den första provkanonen som gjutits i järn kan också bli en ny och slående utsmyckning utanför bruket.
– En kanonkul gjutning som smäller högt och vi medverkar med stolthet, säger brukets Helena Jonsson.