Tierpsbor vill satsa på historisk turism

Turistnäringen växer. Alla kommuner vill ha del av de ökande turistinkomsterna. Oavsett förutsättningar spänner alla kommuner sina fjädrar för att bli attraktiva och locka besökare. Tierp är inget undantag.

Mattias Keller Bernäng från Sällskapet Vendel- och Vikingatid

Mattias Keller Bernäng från Sällskapet Vendel- och Vikingatid

Foto: Nova Hylla

Tierp2014-04-19 07:10

Tierps Företagare och kommunen samarbetade nyligen om en serie kvällseminarier dit föreningar och företagare i besöksnäringen var inbjudna för att dela med sig av sina idéer och sin framtidstro. Den allmänna meningen var att seminarierna var mycket lyckade och nyttiga.

Den som ska turista i Sverige, vare sig man är svensk eller utländsk turist, och som planerar vistelsen med kartor och broschyrer i handen ser Stockholm med Gamla stan och Gröna Lund, västkusten, Liseberg, Tylösand, Dalarna, Vadstena och Gränna, Skåne och Falsterbo, Norrland med i midnattssolen ...

Men Tierp? Varför ska de besöka Tierp?

– Det finns en stor utvecklingspotential. Jag valde att registrera mitt företag i Tierp för att det finns stora utvecklingsmöjligheter för turismen här, och jag visste att man ska börja satsa på turismen, säger Lovisa Mattsson som äger företaget Boka Uppland, en bokningssajt med Uppland som specialitet.

Hon är entusiastisk till seminarierna.

– Fruktansvärt bra! Alla var mycket kreativa. Det stora målet som alla pratar om är att fördubbla besöksnäringen till 2020, men dessa seminarier bröt ned det målet i mindre mål. Många mindre näringsidkare har nog inte förstått att de ingår i turismen, att alla är delaktiga, säger hon.

Under seminarierna om besöksnäringen var det en idé som omhuldades särskilt väl av deltagarna – upplevelse­turismen, och då gärna den historiska turismen. Här har Tierps kommun något unikt att erbjuda.

Lovisa Mattsson guidar själv turister i Dannemora, Österbybruk, vid Örbyhus slott och i Lövstabruk. På dessa ställen har hon svensk rikshistoria, i Lövstabruk och Lövstabruk rentav världshistoria. Den begynnande industrialismen hade ju de norduppländska järnbruken som förutsättning.

Men på den historiska resan saknas en första länk, den som verkligen placerar Sverige och Uppland på den historiska världskartan: vendeltid och vikingatid. I Vendel brukar Pia och Stefan Wårdsäter guida besökare i kyrkan och vid Ottarshögen, gärna iförda historiska kläder som förhöjer känslan. Men allt detta är utvecklingsbart.

– Vendelbygden och vendeltiden är en oslipad diamant, säger Lovisa Mattsson.

En som har upptäckt den potentialen är Mattias Keller Bernäng, alternativmedicinare, lärarvikarie och vice ordförande i Sällskapet för Vendel- och Vikingatid. Han var med på seminarierna och talade sig varm för den levande historiska turismen.

– Det är närmast skandal att inte mer har gjorts för att lyfta fram den här regionens arv från vendeltiden och vikingatiden. Här har vi en historisk period som är känd långt utanför Sverige och som är döpt efter Vendel, säger han.

Sällskapets vision är en ”Vendelby” med ett besökscentrum, ett museum, kursverksamhet och guidning. Det är mycket ambitiöst. Det första steget på vägen dit får bli en marknad på temat vendeltid och vikingatid, tidigast sommaren 2015. Mattias Keller Bernäng jämför den med Leksands medeltidsmarknad.

I Årsunda i Sandvikens kommun finns i dag en vikingaby öppen för turister, där museifolket har tidstypiska kläder och visar upp seder och bruk för besökarna i ett levande museum. Det är något liknande detta som Keller Bernäng vill se i Vendeltrakten, fast med ännu mer betoning på deltagande.

På närmare håll i Uppland, i Fullerö, finns planer på en nöjespark med vikingatema. Men sådant är inte Keller Bernängs grej. Turismen ska vara mer personlig och inkluderande, besökaren ska uppleva vendel- och vikingatid.

– Det ska vara genuint. De som är verkligt intresserade av historisk turism vill vara med på riktigt. Känna smaken av mat och dryck från den tiden, skåla i mjöd och känna doften av helstekt vildsvin. Det ska vara ett levande museum, säger han.

Det finns onekligen ett intresse för vikingar bland utländska turister. Om inte annat vittnar souvenirförsäljningen om det. Vendeltiden är tidig vikingatid, ungefär från år 550 till 800. Det var de båtgravar som arkeologerna grävde fram i Vendel i slutet 1880-talet som har givit namn åt perioden. Ganska känd är den rätt magnifika bronshjälm som hittades i en av båtgravarna nära Vendels kyrka.

Här finns också Ottarshögen, en grav som arkeologerna har daterat till tidig Vendeltid.

Vendeltid och vikingatid är förhistoriska perioder enligt den vetenskapliga definitionen av begreppen förhistoria och historia. Det senare är en period från vilken det finns skriftliga källor. Om samhället i den förhistoriska perioden vittnar arkeologiska fynd. Det är svårt att säkert veta vilket synsätt människor hade i förhistorisk tid, men man kan göra antaganden om det dels genom det kulturutbyte som måste ha funnits tack vare handeln, dels genom sagoberättelser några århundraden senare.

Mattias Keller Bernäng har skapat sig en tydlig bild av den tid han är specialintresserad av.

– Det var en kultur som byggde på tillförlitlighet och byteshandel, säger han.

Vad säger Lovisa Mattsson om visionen med en Vendelby för turister?

– Det blir ett hårt arbete att finansiera. Och en stor fråga med bygglov, naturskydd och strandskydd. Och det gäller att få med sig ortsborna, säger hon.

Den totala turistkonsumtionen i Sverige ökade med 84 procent under 2000-talet till 275 miljarder kronor 2011. Av detta utgörs svenskars konsumtion 169 miljarder.

Turismens exportvärde, det vill säga värdet av de utländska besökarnas konsumtion i Sverige, ökar snabbt och mer än fördubblades under samma period (2000-2011) med 162 procent till 106 miljarder. Antalet sysselsatta ökade med 28 procent till 168 000 personer.

Logiintäkterna i Sverige ökade från 14,4 till 19,2 miljarder kronor mellan 2003 och 2013. Upplands län kommer på åttonde plats efter Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Dalarna, Östergötland, Norrbotten och Halland. Den starkaste utvecklingen av logiintäkter har Jönköpings län.

Tyskar står för de i särklass flesta gästnätterna, följt av turister från Danmark, Norge, Holland, Finland, Polen och Ryssland. De europeiska marknaderna sviktar dock något, medan de utomeuropeiska marknaderna ökar, främst gäller det besökare från Kina och Indien.

Källa: Tillväxtverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om