— Det viktigaste i det här arbetet har varit att utifrån ett demokratiperspektiv stärka kommunfullmäktiges roll. Många politiker upplever inte fullmäktiges roll som särskilt stark i dag, säger Bo S Englund (s) fullmäktigeordförande och sammankallande i kommittén.
Beredningar
För att kommunfullmäktige ska bli mer aktivt och på egen hand kunna fånga in viktiga frågor föreslår kommittén att ett antal beredningar tillsätts. Dessa ska genom olika kontakter med medborgare och intresseorganisationer föra upp frågor till fullmäktige. Enligt kommunallagen är det dock kommunstyrelsen som ska bereda ärendena och komma med förslag till beslut. Eftersom kommunstyrelsen också tar över många av de uppgifter nämnderna har i dag kommer den i sin tur att organiseras i olika utskott.
I sitt arbete har kommittén mötts av en del kritik om att makten nu kommer att centraliseras till kommunstyrelsen
— Visst är det en maktkoncentration. Men framför allt är det en förskjutning av makten till kommunfullmäktige, menar kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (s).
FAKTA DEN NYA ORGANISATIONEN
De nuvarande nämnderna försvinner. Kvar blir kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Inom kommunfullmäktige inrättas fyra beredningar
* Tillväxt och samhällsbyggande
* Lärande och unga
* Omsorg och livsmiljö
* Demokrati
Fullmäktige kan också utse tillfälliga beredningar.
Inom kommunstyrelsen inrättas fyra utskott
* Arbetsutskott
* Barn och ungdom
* Arbete och omsorg
* Samhällsbyggnad
Förslaget ska behandlas av kommunfullmäktige 1 november. Ett mer detaljerat förslag ska fullmäktige ta ställning till i april. Den nya organisationen ska gälla från och med nästa mandatperiod.
Läs mer i UNT