Investeringen är välgörande även för församlingens genom minskad elkostnad.Vid den senaste renoveringen 1948 bytte elkablar och korets utseende förändrades. Vid årets ombyggnad, som tar sin början i månadsskiftet juni-juli, ska elradiatorerna bytas mot vattensystem som ska få värme från berget. Tre hål ska borras och rörschakt grävas längs kyrkogårdens gångar. Församlingen räknar med att investeringen i bergvärme ska vara betald på ungefär 20 år, tack vare en halvering av elkostnaden. Den vattenburna bergvärmen är inte bara ekonomiskt fördelaktig och miljövänligare. Den ska även ge ett jämnare och mildare inomhusklimat som inte skadar målningar och sniderier lika mycket som den torra och snabba elvärmen.
Tolfta gråstenskyrka finns omnämnd i dokument från 1314. Kyrkans målningar betraktas som unika och ovanligt välbevarade. De är gjorda av en okänd mästares hand, men valet av motiv och ornamentering tyder på att konstnären hörde till den så kallade Tierpsskolan. Bland motiven omnämns särskilt ett par änglar med varsin nyckelharpa. I samband med det stora bytet av värmesystem passar församlingen på att förbättra ljus- och ljudförhållandena inne i kyrkan och ta bort en del snubbelrisker, för att förbättra tillgängligheten och arbetsmiljön. På grund av de inre arbetena kommer kyrkan att vara stängd från början av september och öppnas åter till advent.
Söndagen den 4 juli ordnar Tolfta församling en informationsträff i Erstasalen där projektledaren samt kyrkorådets ordförande Eivor Englund svarar på frågor om renoveringsarbetet.