– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag ser snart botten i brunnen. Det måste komma nederbörd den närmaste månaden, helst redan inom några dagar, säger köttbonden Kjell Årman i Skållbo.
Till sina stutar (kastrerade hanar av nötboskap) som betar i hagarna vid Lingnåre kulturreservat på Hållnäshalvön får Årman åka för att fylla på vatten i vattenkaren var och varannan dag. Vanligtvis behöver han göra det bara ett par gånger i veckan. – På grund av torkan är betet inte så saftigt som det brukar och därför måste djuren dricka mer än vanligt, förklarar han. Till en annan betesmark nära Skållbo tvingas han köra ut vatten till boskapen varje dag.
För gårdar som har mjölkkor går det också åt mycket vatten när man diskar mjölkanläggningen.
En rad bönder på Hållnäshalvön vittnar om att vattnet är på väg att ta slut. Det gäller även djupa, borrade brunnar. Grundvattennivån är mycket låg. En speciell risk som gårdar löper just på den låglänta Hållnäshalvön nära kusten, är att saltvatten kan tränga in i grundvattnet och påverka vattnet i brunnar med lågt vattenstånd. Några bönder har redan känning av det.
Djurbönderna kan knappast räkna med en andra vallskörd. Uteblir den måste de köpa vinterfoder och mot det är de oförsäkrade.
För spannmålsbönderna vill inte höstsådden gro. Den kommer inte upp om det inte regnar. Det har också varit svårt att harva för höstsådden när jorden är torr och hård, särskilt lerjordarna.