Ungdomsarbetslösheten = den stora utmaningen

För en dryg månad sedan fick Arbetsförmedlingen i Tierp en ny chef. I dagarna har även en ny sektionschef tillträtt. Duon tror på Tierp trots den höga arbetslösheten.

Tror på Tierp. Arbetsförmedlingens nya chef i Tierp, Wictoria Palmtorp (till vänster) och nya sektionschefen Cecilia Palm tror att mer uppsökande arbete kan ge fler jobb i Tierp.

Tror på Tierp. Arbetsförmedlingens nya chef i Tierp, Wictoria Palmtorp (till vänster) och nya sektionschefen Cecilia Palm tror att mer uppsökande arbete kan ge fler jobb i Tierp.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-04-15 18:39

Wictoria Palmetorp är den som ska leda arbetsförmedlingarna i Tierp, Gimo och Skutskär nu när det nya marknadsområdet har landsatts, medan Cecilia Palm kommer att ha ett mer operativt ansvar i Tierp.

För att komma till bukt med den höga arbetslösheten i Tierps kommun, och då inte minst ungdomsarbetslösheten, satsar Arbetsförmedlingen bland annat på så kallade jobbsökare. De ska i samarbete med arbetsgivarna aktivt leta jobb i små och medelstora företag.

– Det handlar helt enkelt om att hitta de dolda jobben, säger Cecilia Palm.

Högt upp på agendan står också samarbetet med Tierps kommun.

– Vi eftersträvar en god kommundialog, det är högt prioriterat i verksamheten. Vi kommer att bjuda in kommunföreträdare för att bland annat diskutera hur ungdomsarbetslösheten ska bemötas, säger Wictoria Palmetorp.

Hon har arbetat inom Arbetsförmedlingen sedan 2009, bland annat som sektionschef i Sala-Heby och innan dess var hon verksam i Uppsala. Nu kommer hon att leda ett verksamhetsområde för en myndighet som är i förändring. Det har gjorts en regionöversyn som gäller hela landet, att tre förmedlingar i Uppland får en chef är en del av detta.

– Trots att kommunerna i Östhammar, Tierp och Älvkarleby har lite olika problematik, har de även en hel del gemensamt och det kan vi dra nytta av, säger Wictoria Palmetorp.

Den största förändringen kommer dock att ske internt med en förbättrad service som ett av huvudmålen.

Arbetsförmedlingen ligger steget efter andra myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket i frågan om digital hantering. Det handlar om att den arbetssökande kan göra mycket mer själv på nätet, vilket skulle minska den tidskrävande administrationen på förmedlingarna.

– På så vis kan vi ge mer stöd till dem som verkligen behöver det, och få mer tid att besöka arbetsplatserna i kommunen.

Det stora antalet nyanlända ställer nya krav på arbetsförmedlingarna. De som har beviljats permanent uppehållstillstånd har möjlighet att skrivas in på Arbetsförmedlingen vilket innebär rätt till ersättning och en så kallad etableringsplan som syftar till att de ska komma i kontakt med arbetsmarknaden.

Det absolut viktigaste för att närma sig det svenska samhället och arbetsmarknaden är språket, anser Wictoria Palmetorp. De nyanlända kan ha helt skilda bakgrunder och vara allt från analfabeter till högutbildade. Genom en kartläggning försöker Arbetsförmedlingen skapa sig en bild av yrkeserfarenheterna och kan i vissa fall validera meriter och utbildningar.

– Det är en utmaning i första skedet. Dels kan det av olika skäl saknas intyg, dels kan det vara svårt att översätta yrkeserfarenheterna till svenska förhållanden, säger Cecilia Palm.

En av de frågor som är aktuella i Tierp just nu är om handelsprogrammet ska återinföras på Högbergsskolan. Wictoria Palmetorp och Cecilia Palm har av naturliga skäl inte full inblick i skolfrågorna men poängterar att utbildning är den viktigaste faktorn för att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Det som sticker ut i Tierp är ungdomsarbetslösheten och den ar starkt knuten till om man fullföljt gymnasiet, säger Wictoria Palmetorp.

Fotnot: På fredag kommer Arbetsförmedlingen att finnas på plats i Österbybruk, liksom företrädare för Tierps och Östhammars kommun. De anordnar en mötesplats där friställda från Dannemora Mineral samt underentreprenörer till gruvan får möta arbetsgivare som är i behov av att rekrytera. Arbetsförmedlingens specialavdelning för gruvnäringen deltar också.

Fakta Färre unga utan jobb

Om man räknar samman de öppet arbetslösa och de som är inne i ett program med aktivt stöd är arbetslösheten i gruppen 18–24 år 20,1 procent i Tierps kommun. Det är en minskning med 3,4 procent jämfört med samma mätperiod (mars) i fjol. Av dessa var 7,6 procent öppet arbetslösa.

Omvandlat till individer betyder det att 88 ungdomar är öppet arbetslösa medan 145 deltar i något program. Det är en minskning med totalt 70.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om