Partierna i Tierp har likartade program i många frågor. Väljarna kan hitta skillnader i frågan om ett pendlarcentrum vid stationen eller i frågor om konkurrensutsättning och utmanarrätt – alliansen är för, den sittande majoriteten är emot. Det finns också nyansskillnader i skolpolitiken och i äldrepolitiken, men knappast i bostadspolitiken.
Även när det gäller att få bukt med den höga ungdomsarbetslösheten är politikernas recept delvis sammanfallande, men eftersom ungdomsarbetslösheten är det kanske allvarligaste samhällsproblemet i Tierp fokuserar UNT på det.
Nästan var fjärde person i Tierp mellan 18 och 24 år saknar jobb: 23 procent i julimätningen. Det är mycket jämfört med länet, där siffran är 10,7 procent. Rikssiffran är 14,4 procent. I grannkommunen Östhammar är ungdomsarbetslösheten bara 8,2 procent.
Förklaringen till den höga noteringen i Tierp är att kommunen lider brist på ingångjobb. I Östhammar och i Uppsala finns det gott om sådana jobb i restaurangnäringen och detaljhandeln. Men i Tierp dominerar industriföretagen, och kommunen själv, som arbetsgivare.
- Den stora frågan i Tierp gäller utbildningen. Skolan ska informera om var jobben finns och vilken utbildning som krävs och sedan utbilda ungdomarna till de jobb som arbetsgivarna behöver. Eftersom många unga saknar gymnasiekompetens samtidigt som det rådet kompetensbrist i företagen har skolan inte varit tillräckligt bra, konstaterar Astrid Camitz, chef för arbetsförmedlingen i Tierp.
Förr fanns det ingångsjobb i industrin som inte krävde utbildning, men som så är det inte längre. Företagarna vill se en ökat interaktivitet med skolan för att komma till rätta med kompetensbristen. Ett exempel gäller operatörer till datoriserade maskinverktyg.
Arbetsförmedlingen har samarbetat med sparbankerna och Swedbank i projektet ”Unga jobb”, men utfallet av vårens ”speedmeeting” där arbetslösa ungdomar fick knyta kontakter med arbetsgivare ledde bara till två praktikplatser. Förhoppningen var 20. Arbetsförmedlingen samarbetar även med kommunen. Man har startat ett projekt som kallas ”Drop in” med syfta att fånga upp ungdomar som tänker eller har hoppat av gymnasiet. Nästan hälften av de 300 unga arbetssökande i Tierp saknar gymnasiekompetens. En utmaning för politikerna.
– Kommunen kan själv stå för fler förstagångsjobb. Och se till att det finns bra kommunikationer. Vi pratar mycket om pendling med de arbetslösa och att det finns en bra arbetsmarknad i Uppsala och Stockholm. Inställning till att vilja pendla till jobbet har förbättrats, säger Astrid Camitz.