Det är lantbrukaren Lennart Pettersson från Kambo gård utanför Björklinge som har valt att låta sina djur smaka av den norduppländska grönskan. Totalt har han närmare 60 kreatur i området, de flesta på andra sidan älven och länsgränsen.
– Snart kommer det 30 till. De ska vi köra ut till Gässön med flotte, berättar Carl-Martin Olsson som är tillsynsman i området och ser till djuren varje dag.
Denna regniga junidag möts vi nere vid en garagelänga i Båtstadviken. Calle, som han kallas, tar sig raskt in i en av hagarna och klappar om stutarna. De är av modell mindre jämfört med de tre stutar som hölls i hagarna förra sommaren och kom till Söderfors för ungefär en månad sedan.
– De gör ett fint jobb i hagarna och håller efter gräset. När det kommer nya skott så äter de gärna upp dessa. Men gräset får inte vara för högt, då kommer de inte åt skotten, säger Calle Olsson.
Han tror att djuren också gör nytta mot myggen som kan vara en plåga i området. Särskilt nu när det snart är slut på årets dos av bekämpningsmedlet bti. Glädjande nog för lokalbefolkningen har regeringen beslutat om nya miljoner till besprutningsinsatser.
– Min teori är att korna trampar ihjäl mygglarverna när de går runt i hagarna. Länsstyrelsen har mätt mängden mygglarver i beteshagarna och de är inte lika många som tidigare år, så korna gör nog nytta mot myggen, säger Calle Olsson.
Något som han som tillsynsman måste se upp med är om det finns sprängört i hagarna. Växten är mycket giftig och kan i värsta fall leda till döden för såväl människor som djur om man av misstag råkar få den i sig.
Calle Olsson är pensionär men har mer jobb än någonsin med både Upplandsstiftelsen och Länsstyrelsen i Uppsala län som uppdragsgivare. Tidigare jobbade han i bryggeribranschen, först för Bockens Bryggeri i Gävle och senare åt bryggerijätten Pripps. När han hoppade av den branschen körde han under ett antal år lastbil och maskiner för en god vän. Han är också småbrukare och har haft många hästar genom åren. Men nu kör han alltså eget som tillsynsman.
Det är Tierps kommun som har stängslat in de två hagarna i Båtstadviken, det skedde 2012–2013. De sju stutarna växlar mellan ”lilla hagen” och ”stora hagen” och en skylt vid infarten som leder ned till älven visar i vilken av hagarna djuren betar för tillfället. Allt för att allmänheten ska kunna ta sig en titt på de fina ungtjurarna.