Uppländska bruk förorenade
Gångna seklers järnframställning vid fyra uppländska bruk har lämnat spår efter sig i marken i form av bland annat arsenik och PAH, en förorening vid förbränningar. Det visar en undersökning som gjorts av länsstyrelsen.
Strömsbergs bruk ligger vid Tämnarån, som är ett känsligt vattendrag. Det är ett av fyra bruk som lämnat efter sig föroreningar i marken.
Foto: Jörgen Hagelqvist/Arkivbild
Sedan dess har provtagningar och analyser gjorts av bland annat grundvatten och mark.
En färsk rapport talar nu om mycket höga halter av framför allt arsenik och polyaromatiska kolväten (PAH), som är en förorening vid förbränningar, vid tre av bruken. Det fjärde, Lövstabruk, har också delvis förhöjda halter, men överskrider inte riktvärdet för mindre känslig markanvändning.
- De höga halterna förekommer där själva järntillverkningen pågått samt vid platser där kol förvarades, berättar Kristina Jansson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.
Det gäller exempelvis för kolhuset i Strömsberg där jordgolvet uppvisar så höga halter av PAH att det skulle kunna ge upphov till akuta besvär som illamående. Detsamma gäller vid platsen för det före detta kolhuset och den slaggutfyllda udden vid Norrsjön vid Vällnora bruk liksom vid den före detta rostugnen i Västland.
- Akuta besvär som illamående skulle kunna uppkomma om exempelvis ett barn sväljer jorden eller vid inandning av damm vid de här platserna, säger Kristina Jansson.
Ett annat exempel på vad undersökningarna visat är att att grönsaker, rotsaker och bär i Västland uppvisar något förhöjda halter av arsenik. I rapporten föreslås att intaget av grönsaker odlade inom området hålls måttligt.
- När det gäller alla fyra orterna kan man som en extra försiktighetsåtgärd skala rotsaker innan matlagning, säger Kristina Jansson.
I dag får de boende via brev information om undersökningarna samt rekommendationer som bland annat säger man ska vara uppmärksam så inte barn sväljer jord från de utsatta områdena samt att grävning och schaktning om möjligt ska undvikas. I annat fall gäller anmälningsplikt för detta till kommunen.
Undersökningarna av de fyra förorenade bruken kommer att fortsätta.
- Ett relativt litet antal prover har gjorts och områdena är stora så höga halter kan även förekomma på ställen vi inte har undersökt. Vi behöver få en säkrare bedömning av vilka delområden som är förorenade, hur stora riskerna är och om det är aktuellt med efterbehandlingsåtgärder. Arbetet bör komma i gång under nästa år, säger Kristina Jansson.
Hur oroliga ska då bruksinvånarna vara?
- Jag tycker inte de behöver vara speciellt oroliga. Mitt råd är helt enkelt att följa de rekommendationer vi ger och är man ändå orolig går det bra att kontakta oss för ytterligare råd, säger Kristina Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!