Uppsala kommun vill höja Tämnarens vattennivå
Uppsala kommun vill höja vattennivån i sjön Tämnaren i Norduppland och ska inleda samråd med berörda markägare. Efter samrådet planerar kommunen att gå till miljödomstolen och ansöka om en omprövning av den gällande vattendomen.
En annan vattendom från 1977 reglerar Uppsala kommuns rätt att använda sjön som en reservvattentäkt. Efter vårfloderna har kommunen rätt att hålla en hög vattenivå för att kunna pumpa över dricksvatten till Fyrisåns vattensystem.
På vinterhalvåret är sjöns vattennivå kraftigt sänkt jämfört med sommarens högvattenstånd. Både den högre dämningsgränsen och den lägre sänkningsgränsen anges i vattendomen. Där är den senare gränsen som Uppsala kommun vill få omprövad.
Växer igen
Tämnarens vattenivå är tidvis oroväckande låg. Sjön växer igen och enligt de värsta farhågorna kan sjön vara försvunnen om 100 år. Tämnarens yta är i dag i 35 kvadratkilometer, men för 200 år sedan var sjön dubbelt så stor.
Om Uppsala kommun följde 1977 års vattendom skulle nivån vara ännu lägre nivå än i dag. Av hänsyn till fisket och andra naturvärden avstår kommunen frivilligt fran att följa vattendomen.
Till ytan sett är Uppsala kommun den minsta intressenten i Tämnaren. Heby och Tierps kommungränser sträcker sig längre in över sjön, men Uppsala kommunen är den enda av de tre som använder sjöns som vattentäkt och är därför den mest aktiva kommunen.
Kontroversiell
Vattennivån i Tämnaren är kontroversiell då vissa markägare upplever den som för hög under sommaren. Det beror på att markerna närmast sjön består av nedbrytbar och sjunkande mulljord och på att en del områden inte vallades in i samband med 1946 års vattendom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!