– Jag har tröttnat på solen, visst låter det konstigt? Jag som älskade sol och värme. Nu har jag haft nog av skarpa konturer i landskapet, ler Moa Gällström när hon öppnar dörren och tar emot i huset i Gällbo som blir hennes nya ateljé och sommarbostad.

Här kommer hon under sommarhalvåret att öppna kafé och i husets bottenvåning har hon sin ateljé och sitt galleri, övervåningen blir bostad.

Vädret är gråmulet och den här dagen ger det bleka ljuset i landskapet inga klara linjer.

På alla väggarna i huset hänger hennes konst. Akvareller och äggoljetempera i smått och stort format. Med skiftande färgskalor. En färgskala hon ofta återkommer till är jordfärger. Motiven är oftast hämtade från olika miljöer; bergsbyar, öppna fält, böljande landskap, gränder, ansikten, porträtt...

– Jag avbildar aldrig, jag vill måla fritt, experimentellt, ja, det som är inom mig. Jag har tröttnat på horisontlinjerna, men har med ljus och mörker i mina målningar. Jag influeras mycket av mina intryck från resor runt om i världen. Eftersom jag har haft min ateljé i Portugal har jag gjort de flesta bilderna där, säger Moa Gällström som ser fram mot att åter få ställa ut under Konst på väg.

Med en pappa som växte upp i Hjälmunge på Hållnäshalvön, var hon som barn alla sina sommarlov hos en kusin i Gudinge.

Danserna på Gröna Lund och Strömsberg ligger märkvärdigt nära i tiden, fast det var då. År 2004 flyttade hon till Lövstabruk och hade ateljé och galleri i Bruksladugården, alldeles intill Stora magasinet. Under tiden i Lövstabruk var hon med på Konst på väg under fem år.

De fem senaste åren har hon bott året runt i fiskarstaden Albufeira på Algarvekusten i Portugal. Där har hon målat, målat och målat och hållit i akvarellkurser.

Egentligen är hon sjuksköterska och samtalsterapeut. Hon blev legitimerad sjuksköterska år 1970. År 2003 gick hon en akvarellkurs på Örskär och blev fast i det konstnärliga skapandet. En Utbildning på Levande Verkstad senare på 1970-talet blev helt avgörande.

Sedan dess har hon målat varje dag.

– Levande Verkstad har en sådan speciell pedagogik, den tilltalade mig. Jag fick arbeta skapande i många olika material med deras experimentella förhållningssätt. Jag utvecklade och upptäckte mina kreativa förmågor när jag jobbade med att uttrycka färg och form, säger Moa Gällström som vill beröra betraktaren.