– Det kändes tråkigt när man först fick veta att det inte skulle bli någon is här i vinter. Otroligt bra gjort av klubben att ta tag i det själva och göra is, säger Hanna Wollert vars treåriga son Wiggo Orne var med på bandyskolan.

Det var i oktober förra året som Tierps kommun beslutade att det inte skulle läggas någon konstis på Bruksvallen.

Bakgrunden till beslutet var att Söderfors Goif inte skulle ha några lag i seriespel, varken seniorlag eller ungdomslag. Från kommunens sida menade man då att det inte var försvarbart att lägga de två miljoner kronor som det skulle kosta att spola upp någon konstfryst is.

Artikelbild

| Deltagare. Ett trettiotal barn var med på bandyskolan på torsdagen.

Från klubbens sida kände man att det var viktigt att få till is i någon form på Bruksvallen.

– Vi hade ett möte med Tierps kommun där vi förklarade våra önskemål och att vi ansåg att det var viktigt med is för föreningens överlevnad, berättar Joakim Ekvall, en av eldsjälarna bakom isprojektet.

I slutet av november fick föreningen klartecken från kommunen att använda Bruksvallen och spola naturis där.

– Vi började med att gå omkring med ett par slangar och spola på planen. Efter ett tag fick vi hjälp med en traktor av kommunen - det gjorde arbetet lite lättare med att få ut vatten på planen, säger Joakim Ekvall.

Artikelbild

| Påtagning. Här hjälper Andreas Karlberg Elsa på med skridskorna. Killen i orange overall är Gabriel Karlberg.

Det var aldrig aktuellt att ni skulle få lägga konstis på Bruksvallen?

– Nej, kommunen menade att det skulle bli för dyrt att använda aggregaten som man gör konstis med, förklarar Joakim Ekvall.

Kyligt väder med några minusgrader gjorde dock att isen frös till ganska snabbt.

Joakim Ekvall uppskattar att ett tjugotal medlemmar engagerat sig och lagt ner hundratals timmar för att det ska bli någon is på bandybanan.

– Just nu är väderläget ganska bra med minusgrader och förhoppningsvis ska vi kunna ha is här till sportlovet, förklarar Linuz Lindqvist som även han varit med i arbetet.

Att Bruksvallen och skridskoåkning engagerar Söderforsborna är helt klart.

– På nyårsafton var det runt trehundra personer här och åkte skridskor och fikade och hade trevligt, berättar Jenny Ekvall, en av ledarna i bandyskolan.

Även på torsdagskvällen var många föräldrar med barn samt en hel mor- och farföräldrar på plats på Bruksvallen.

Runt ett trettiotal barn fanns med ute på den lagom sträva och fina isen när bandyskolan drog i gång.

Barnen delades in i olika grupper efter ålder och skridskoförmåga under torsdagens bandypass.

För treårige Wiggo Orne innehöll det första träningspasset en del skridskoslalom medan en del av de lite äldre barnen fick prova på lite spel med boll och klubb samt en del åkövingar.