– Det känns kul att få det här stipendiet och vara en del av Tierps kommuns kulturarbete. Det känns som det händer mycket spännande i Tierp nu med bland annat en ny kosthall, säger Maria Friberg.

Kommunens tanke med arbetsstipendiet på 50 000 kronor är att ge konstnärer eller kulturarbetare möjligheten att under en tid arbeta med förnyelse och utveckling av sitt konstnärskap.

– Tanken med stipendiet är också att kommuninnevånarna ska få ta del av Maria Fribergs arbete, förklarar Louise Magnusson, kultursekreterare i kommunen.

Artikelbild

| Pris. Så här ser den statyett ut som Tierps kommun delar ut till pristagarna.

I Maria Fribergs fall kommer hon att jobba med återvinning samt genus- och tidsfrågor i den installation som längre fram ska bli tillgänglig för allmänheten.

– Jag kommer bland annat att arbeta med och samla in olika typer av datakablar och sedan skapa en installation med dem, förklarar Maria Friberg.

Hon har tidigare, i Botaniska trädgården i Uppsala, arbetat med en liknande installation.

Maria Fribergs konst finns utställd på bland annat på National Museum of Women in the Arts (Washington), Brooklyn Museum of Art (New York), Museet för Nutidskonst - Kiasma i Helsingfors och Ikea i Tel Aviv (Israel).

Artikelbild

| Installation. Häre ser vi Maria Friberg vid installationen i Uppsala.

Sedan förra året bor Maria Friberg i byn Berg, strax utanför Örbyhus.

– Jag har bott på många platser runt i världen och längtat lite till lugnet. Det har jag verkligen hittat i Berg som är en liten by med många året runt-boende, säger hon.

Förutom arbetsstipendiet så delar kommunen även ut stipendier till årets eldsjäl, årets kultur­stipendiat och årets miljöpris.

Monica Kolm får 10 000 kronor och priset som årets eldsjäl för att hon är en god förebild och eldsjäl i sin gärning som scoutledare i Equmenia.

Årets kulturpristagare blir Karl-Erik Berglin som får en statyett som gjorts av Leif Jacobsson. Han får priset för sitt arbete med att sprida kunskap om Tierps köpings historia på olika sätt.

Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel får 15 000 kronor och årets miljöpris för sitt arbete för hållbar utveckling och en förbättrad livsmiljö.