Den trivsamma gården med gamla kaptensgårdar knut mot knut som bland annat rymmer sjöfartsmuseum hade för dagen fyllts av lokala hantverkare och annat som hör julmarknader till.

Från Gräsö kom Martina Petersson och Jan Törnqvist, som med sitt hantverk tar tillvara udda råvaror och håller liv i gamla recept och metoder. Jan Törnqvist är född på Gräsö och fick tidigt lära sig att knyta nät och nålbinda. För Martina Petersson har kunskaperna kommit senare, bland annat genom utbildningar med inriktning på historiskt hantverk.

Men deras satsning på naturprodukter började med att hitta användningsområden för ett djur som de inte ville slänga.

Artikelbild

| Tomtesäck. Ella Söderlund (i lila jacka) tog hjälp av storasyster Thea (röd jacka) för att leta i tomtesäcken.

– Jag sysslade mycket med skyddsjakt på grävling och tyckte det var synd att lägga ut dem, säger Jan Törnqvist.

En första produkt blev lädersmorning med hemkokt grävlingfett som huvudingrediens. Därefter har fynd bland gamla recept och traditioner gett fler och fler produkter.

– Tjärljusen som också innehåller närproducerat bivax ger en angenäm doft. Det är en riktig skärgårdsprodukt, säger Martina Petersson.

En ännu mer udda produkt är ett knippe knotiga strån som säljs under namnet skäftviska.

Artikelbild

| Tomteklapp. Fräs Clara Andersson försäkrade att hon varit snäll och fick en klapp av tomten.

– Naturens eget sandpapper, säger Martina och syftar på pinnarna som är torkade stjälkar från skavfräken, så rika på kiselsyra att de går att slipa och polera med.

Ännu mer väntar i framtiden.

Artikelbild

| Kaptensgårdar. Öregrunds hembygdsgård består av flera hus som från början var sjökaptensgårdar.

– Rakborstar av grävlinghår står på att göra-listan. De bästa görs av nackhåren, men de som säljs i dag görs av djur från kinesiska grävlingfarmer, säger Jan Törnqvist.