På skärtorsdagen når påskhandeln sin topp enligt statistik från Svensk handel. Helgens populäraste råvara, ägget, riskerar därmed också att ta slut i butikerna, i alla fall om det är den ekologiska sorten man söker. Det senaste året har efterfrågan på ekoägg ökat så kraftigt att producenterna inte hinner med, äggen har blivit en bristvara.

Enligt Gabriel Purbe, butikschef på Ica Maxi i Uppsala, har bristen varit påtaglig de senaste tre, fyra månaderna. Om äggen räcker hela påsken är han osäker på.

– Vi har märkt en stark efterfrågan i butiken och det har varit svårt att få tag på ekoägg emellanåt. Men vi har ändå klarat oss ganska bra, säger han.

Artikelbild

| Fotograf Sven-Olof Ahlgren med Agda och reportern Johanna Engman med Lill-Fia.

På Källmossa gård i Hållnäs utanför Tierp går hönorna Lill-Fia, Blomme och en tredje brunfläckig som inte har något namn, runt och pickar på gräsmattan. När UNT besöker gården är det egentligen värptid och ”kaffestund”, som ägaren Helena Sandström förklarar det. Så resten av hönorna håller sig inomhus.

– Hönorna är väldigt sociala, förklarar Helena Sandström, och plockar upp Lill-Fia och stryker henne över fjädrarna.

På gården finns omkring 460 sprätthöns av sorten Bovan robust. Nästan alla hönor lägger ett ägg om dagen, och gården producerar alltså tusentals ägg i veckan. Inför påsk är alla ägg redan reserverade och slutsålda.

– Jag har hållit på i tio år och ända från början har jag haft bra äggförsäljning. Men nu är det mycket en hälsogrej tror jag. Folk har förstått att det är bra mat, säger Helena Sandström.

Artikelbild

Gårdens ägg är visserligen inte ekologiska, men snudd på. Det som saknas är ekologiskt foder, annars lever gården upp till kraven. Anledningen är att fodret är så kostsamt att äggen skulle bli så dyra.

– Jag tror inte att det skulle funka här ute på landet, det är nog mer en stadsgrej, säger Helena Sandström.

Den enskilt största anledningen till bristen på ekoägg är att det är för få ekologiska äggproducenter. I Uppland finns än så länge bara en. Men i augusti ska även Pär Jansson i Tärnsjö ställa om till ekologiskt för sina 10 000 höns.

– Dels är det för att marknaden vill och dels för egen del. Det är en trevlig produktion, säger han.

I dag har han frigående höns inomhus, och den stora skillnaden kommer att bli hönsens möjlighet till utevistelse, samt fodret som blir ekologiskt. Precis som Helena Sandström beskriver, så är det just den biten som kommer bli ekonomiskt betungande för Pär Jansson.

– Vi får se hur det går, men det blir nog bra. Höns är väldigt aktiva, att de kommer ut är ingen nackdel, det vet ju alla att det är kul att se solen.

För att klara konsumenternas ökande efterfrågan på ekologiska ägg kommer nu större äggleverantörer att köpa in från bland annat Finland. Men då är man fel ute, anser Joacim Tedenlind, som driver Uggelsta ägg i Storvreta som fungerar som mellanhand till producenter och butiker. Han köper bara lokalt från Uppland och landskap runtomkring. Frigående höns utomhus, som på Källmossa gård, är att föredra framför långa transporter av ekologiska ägg, tycker han.

– Vi har fantastisk djurhållning i Sverige, det är inte alls samma sak i till exempel Finland.

Själv har han märkt ett enormt uppsving på ekologiska ägg sedan i somras. På ett halvår ökade hans försäljning av ekoägg med 100 procent. Och att det är brist råder det inga tvivel om.

– Det är svårt att få tag i ekoägg nu, jag har inte haft några på fyra veckor, säger Joacim Tedenlind.

På Källmossa gård pickar hönsen vidare. Men efter sommaren kommer Helena Sandström att sälja merparten av dem och avveckla sin äggverksamhet. Även om några blir kvar för familjens självhushåll.

– Det känns som om jag har gjort mitt. Det är väldigt slitigt, kroppen orkar inte mer. Det är tråkigt men efter att ha tagit beslutet nu känns det skönt, säger Helena Sandström.