Till höstterminen 2018 är tanken att cykelprofilen ska starta på Högbergsgymnasiet.

– En realistisk gissning är att vi kommer att ha ett femtontal elever som kommer att börja på ett gymnasieprogram med cykelprofil till nästa höst, säger Robin Niller, idrottsinstruktör på skolan.

De elever som väljer att gå cykelprofilen kommer att träna cykling - antingen landsväg eller mountainbike - två gånger i veckan på skoltid.

Precis som när det gäller alla andra skolutbildningar måste man givetvis uppfylla betygskraven för att bli antagen på ett nationellt utbildningsprogram, men sedan måste man även vara en aktiv cyklist.

Sedan tidigare har skolan idrottsprofiler inom motocross, fotboll, ishockey, ridning och volleyboll.

Hur kommer det sig att ni nu väljer att satsa på cykling?

– Den ursprungliga planen var att starta en idrottsprofil med innebandyinriktning, men där fick vi inga sökande. Då började vi titta på alternativ och då växte detta fram. Cykelsporten växer så det knakar i Sverige och så finns det relativt få gymnasieskolor i landet som har cykelprofil, förklarar Robin Niller.

I dag finns det gymnasieskolor i Vansbro, Falun och Skara med cykelprofiler.

– När det gäller gymnasiet i Skara så är det ett nationellt cykelgymnasium medan cykelprofilerna i Falun och Vansbro har lokala cykelprofiler, berättar Robin Niller.

Robin Niller är själv tidigare landsvägscyklist på svensk elitnivå. Han kommer också att vara den som svarar för träningen på Högbergsgymnasiet.