– Det enda vi hört från Centerpartiet var när de meddelade att de inte var intresserade av att samarbeta med oss om den politiska makten, säger det avgående socialdemokratiska kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson.

När Bengt-Olov Eriksson får frågan hur han ser på att Miljöpartiet ska ingå i en borgerlig allians som ska leda Tierps kommun får han något mörkt i ögonen.

– Vet inte vad jag ska säga om det och det nya minoritetsstyret. De får väl söka stöd hos SD för sin politik. Styr man en kommun på det sättet måste man söka samarbete i olika frågor, säger Bengt-Olov Eriksson.

Söka stöd hos SD, vad menar du?

– Det krävs två för att kunna dansa vals och vi i S har inte fått några förfrågningar om samarbete från det nya styret. Det enda vi vet är att Centerpartiet sagt nej till att samarbeta om politiska makten i kommunen med oss. Har de några planer så får de väl komma till oss och presentera dem, säger Bengt-Olov Eriksson.

När det blågröna styret hade en presskonferens på måndagen och presenterade sina planer för hur kommunen ska styras var centerpartisten Sara Sjödal noga med att säga att man kunde tänka sig samarbete med S. Hon förklarade även att de blågröna vill öka insynen och delaktigheten i politiska processer som exempelvis budgetarbetet samt tillsätta beredningar i stora frågor där samtliga partier i kommunfullmäktige får plats.

Hos S hålls ett medlemsmöte på måndagskvällen där ett nytt förstanamn ska väljas efter Bengt-Olov Eriksson som lämnar kommunpolitiken efter 27 år.