– Det är en omöjlig situation. Lokalen är liten och trång och med för låg takhöjd. Det går inte vara där, säger Gert Belin, ordförande för Pensionärernas Riksförbund i Tierp (PRO).

Gert Belin förklarar att även avståndet på knappt 50 kilometer tur och retur mellan Tierp och lokalen på Nöttövägen i Karlholm är ett hinder.

– Många har ingen bil och att åka buss är svårt för en del. Utan en inomhushall i Tierp kommer många av våra pensionärer inte ha någonstans att spela boule de närmaste 18 månaderna, förklarar Gert Belin.

Artikelbild

| Gert Belin, ordförande i PRO i Tierp.

I en av Möbelns lokaler har det funnits en boulehall med flera banor. De senaste sex åren har PRO-pensionärerna hållit till och där och spelat boule varje vardag.

– Det är runt 150 personer som regelbundet spelar boule där under alla kalla delar av året, berättar Gert Belin.

Kan ni inte spela utomhus?

– Den varma delen av året är det möjligt. Men det är viktigt med kontinuitet. Risken är stor att många slutar spela boule nu, säger Gert Belin.

Artikelbild

| Så här ser boulelokalen i en källarlokalen på Nöttövägen i Karlholm ut.

Ombyggnaden av kulturhuset Möbeln gör att boulehallen måste användas till lagerlokal och därför slängs pensionärerna ut nu.

Gert Belin säger att det socialdemokratiska styret lovat PRO att de skulle få vara kvar på Möbeln fram till och med våren 2019.

– Vi undersökte möjligheten att bygga om Möbeln i etapper och göra boulehallen tillgänglig för pensionärerna under vintern. Det gick inte att göra av kostnadsskäl, då hade ombyggnaden blivit för dyr och därför stängs hallen nu i 18 månader, säger Viktoria Söderling (S), utskottsordförande för vård och arbete.

UNT har i flera artiklar de senaste åren berättat om den förestående ombyggnaden av Möbeln och vad den innebär för PRO:s verksamhet.

– Vi har i mer än ett år försökt att få hjälp av de som bestämmer med att hitta en alternativ lokal i Tierp, säger Gert Belin.

Föreningen har nu själv sonderat lokalmarknaden i Tierp och konstaterat att en av kommunens lokaler på Grevegatan i Tierps köping kan bli ledig i närtid.

I ett brev till Tierps kommun skriver nu föreningen; ” Vi från PRO Tierp ser det som en möjlighet för Tierps kommun att skapa förutsättningar för oss i PRO Tierp att bedriva bouleverksamheten i dessa lokaler tills det att ombyggnationerna på Möbeln är klara”.

När det gäller lokalen på Grevegatan så är beskedet från Viktoria Söderling tydligt.

– Den är inte aktuell. Där förhandlar det kommunala fastighetsbolaget med en annan intressent. Det vi kan ställa upp med i dag är lokalen i Karlholm, säger Viktoria Söderling.