– Vi är oroliga för vad som händer i vårt samhälle, säger initiativtagaren Maj Ljungmark.

Vid upprepade tillfällen under hösten har det varit inbrott i matvaruaffärer, bostäder och båtar i Skärplinge-området.

– Fortsätter den brottsligheten så finns det en risk att affärsidkarna ledsnar och lämnar Skärplinge och det vill vi inte. Därför kommer vi att starta upp ett Grannsamverkansprojekt på orten, förklarar Maj Ljungmark.

Artikelbild

| Många. Ett drygt 30-tal Skärplingebor var på plats när polisen informerade om grannsamverkan.

Kjell-Åke Ederyd som är kommunpolis i Tierps kommun berättar att det varit 34 inbrott och stölder i orten det senaste året.

– Tittar man lite mera i detalj så har antalet brott ökat markant sedan i september i år, säger Kjell-Åke Ederyd.

Vid ett möte i Ol Anders-skolan i veckan så var polisen på plats och informerade intresserade Skärplingebor hur Grannsamverkan fungerar.

Ett drygt 30-tal ortsbor var på plats och i stort sett alla förklarade att ville hjälpa till med bland annat nattpatrullering i samhället.

Artikelbild

| Brottslighet. Kommunpolisen Kjell-Åke Ederyd förklarade att antalet stölder och inbrott ökat i Skärplinge de senaste månaderna.

– Vi kommer nu att gå i genom hur arbetet ska läggas upp med polisen och vilka rutiner vi ska ha. Sedan kommer vi att ta fram listor så snart som möjligt så att alla vet när och var de ska patrullera, säger Maj Ljungmark.

Polisen Agneta Degerstedt som är ansvarig för grannsamverkansfrågor hos polisen i norra Uppland berättade om grannsamverkan samt gav en del enkla råd hur man kan göra hemma i bostadsområdet för att hålla tjuven borta.

– För oss i polisen är grannsamverkan oerhört viktigt och ett bra komplement i brottsbekämpningen. Man kan säga att ni som deltar i detta i vissa avseenden blir polisens öron och ögon när det gäller att ha koll på vad som händer i er ort, menar Agneta Degerstedt.