På Sverigedemokraternas valvaka i centrala Tierp var tongångarna ganska positiva när de första valsiffrorna börjat redovisas. De siffrorna pekade på ett betydligt bättre valresultat än 2014.

– Det går inte att räkna bort oss nu, varken när det gäller kommunstyret i Tierp eller regeringsbildningen om de här siffrorna håller i sig. Erfarenhetsmässigt brukar det också vara så att vi blir bättre längre fram på valkvällen, sa Joakim Larsson, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige i Tierp.

Hos S var tonläget mera dämpat.

Artikelbild

| Allianspartierna var glada över de valsiffror som visade att man närmat sig vänsterblocket i svensk politik, från vänster; Lars Svensk (KD), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Sara Sjödal (C) och Alfred Mujambere (Lib).

– Vi har gjort ett dåligt riksdagsval, men sedan är det så att vi socialdemokrater alltid brukar ligga lite bättre till i kommunvalet här i Tierp än i riksdagsvalet, sa Bengt-Olov Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd om valresultatet som pekade på mellan 25 och 26 procent av riksdagsrösterna för S.

På den gemensamma alliansvakan i Tierps köping var det mungiporna uppåt när de första valsiffrorna började ramla in och man närmat sig det röd-gröna blocket.

– Vi känner att vi jobbat i medvind i Centerpartiet under valrörelsen och nu får vi i och med valsiffrorna en bekräftelse på det, menade Sara Sjödal, centerpartistiskt oppositionsråd.

Trots att Moderaterna tappat en del jämfört med föregående val, utifrån söndagskvällens första valsiffror, var Lars-Göran Birkehorn Karlsen inte helt missnöjd.

Artikelbild

| Det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (till vänster) förklarade att hans parti kan tänka sig ett samarbete med allianspartierna för att hålla SD borta från makten.

– Relativt hyfsat kan man beskriva det vi ser just nu, sa Lars-Göran Birkehorn Karlsen.