– Det var kö när vi öppnade klockan åtta i morse och sedan har det varit mycket folk hela dagen, säger valarbetaren Åke Boström.

Han är en av de som arbetar vid vallokalen i Vallskoga i de östra delarna av Tierps köping. I Vallskoga brukar det vara ett högt valdeltagande. Förra gången, 2014, röstade drygt 87 procent (1 280 personer) av de röstberättigade i Vallskoga - vilket var högst i Tierps kommun.

Flest röster fick då Socialdemokraterna med 44 procent medan Moderaterna var tvåa med 17 procent och Sverigedemokraterna trea med drygt 11 procent.

Artikelbild

| I Svanby valdristrikt finns det 1 308 röstberättigade personer.

– Jag har jobbat här vid ett par val och känslan är att det är flera som röster i år än vid tidigare val, säger Åke Boström.

Även på det nya röstningsstället Svanby i de södra delarna av Tierp var det ett högt tryck. Totalt finns 1 308 röstberättigade personer i Svanby valdistrikt.

– Fram till nu på eftermiddagen har det varit kö för att få komma in i vallokalen och rösta, berättar Charlotte Söderlund, valordförande för Svanby valdistrikt.

Representanter från de politiska partierna lyste i stort sett med sin frånvaro i både Vallskoga och Svanby. Undantaget var Miljöpartiet som fanns på plats i Svanby och delade ut valsedlar.

– Vi kommer att stå här hela dagen och kvällen, förklarar Oliver Klett, nummer fem på Miljöpartiets valsedel till kommunvalet.

Både han och partikollegan Nathalie Nordén upplevde att det var en trevlig stämning utanför vallokalen.

– Alla som kommer och ska rösta är väldigt vänliga. Det känns också bra att det är många som kommer och röstar, det är ett viktigt val i dag, sa Nathalie Nordén till UNT på söndagseftermiddagen.