Fanns bara möjligheten skulle Lotta Carlberg och Helena Westlin, som är ansiktena bakom Diabetesmammorna, arrangera ytterligare ett antal läger i sommar.

– Det var mer än tvåhundra barn som hade anmält sig och ville komma till Ängskär i år, men tyvärr kan vi bara ta emot 112 stycken på totalt fem läger, berättar Lotta Carlberg.

Orsakerna stavas tid, ekonomiska resurser och tillgången till en tillräckligt stor anläggning där de kan bedriva verksamheten.

– Anläggningen i Ängskär kan vi bara nyttja vissa veckor och så finns det en ekonomisk dimension i detta. Men vi jobbar på olika lösningar och nästa år blir det förhoppningsvis ännu flera läger, säger Lotta Carlberg.

På lägren i Ängskär handlar mycket om att umgås och leka för barnen. För föräldrarna står en hel del föreläsningar och diskussioner om bland annat diabetes på schemat.

– En viktig del med lägren är att barnen ska få träffa­ och förstå att det finns andra barn som är i en liknande situa­tion. Det kan hjälpa dem att förstå att de inte är så annorlunda och att det även finns många andra i samhället som har diabetes, säger Lotta Carlberg.

Lotta Carlberg och Helena Westlin vill med lägren bidra till att öka uppmärksamheten kring sjukdomen diabetes.

– Varje dag året om insjuknar två personer i diabetes och det finns inget botemedel. Det här är vårt sätt att öka kunskapen samt bidra till att det kanske samlas in mera pengar till diabetesforskningen, säger Lotta Carlberg.