Fyra år senare är hon en rutinerad kattfotograf som nu har sin första utställning i kyrkan i Örbyhus, med både katt- och naturbilder.
– Jag har fem katter och de är rätt ofta utsatta för fotosessioner. Jag brukar antingen passa på när de är lite småtrötta eller när de sovit länge, då tröttnar de inte lika snabbt, säger Ylva Mannby och skrattar.

Hon började fotografera för ett par år sedan när hon bodde i Tyskland. Eftersom katterna fanns nära till hands blev de hennes första och mest frekventa motiv.
– Det är spännande eftersom du inte vet hur resultatet blir när du fotograferar en katt, du kan inte styra den. Det mest utmanande är att försöka fånga deras personligheter, säger hon och pekar på ett porträtt av katten Jade som sitter uppe på väggen i kyrkan.
– Hon är en väldigt bestämd madame och det tycker jag kommer fram i just den här bilden, där det nästan ser ut som att hon ser ner på oss andra

Ylva Mannby och hennes sambo bor i en tvåa i Örbyhus tillsammans med fem katter.
– Det kan kännas lite trångt i bland, men fram för allt är det mysigt. Katter är så vackra och graciösa djur och framför allt svåra att fånga på bild.

Ylva Mannby har Aspergers syndrom, vilket gjort att hon tidigare haft svårt att hitta något som hon känner att hon kan jobba med på heltid. Men när hon upptäckte fotograferandet hände något och nu är drömmen att starta eget företag. De senaste åren har hon både gått fotokurser och läst mycket om fototeknik och bildtänk.
– Fotot är verkligen något jag brinner för och skulle vilja jobba med, jag har blivit riktigt nördig. Mitt mål just nu är att starta eget och bli en etablerad fotograf.

Planen är bland annat att jobba som fotograf på olika katt- och husdjursmässor. I höstas var hon med på en kattmässa i Rasbo och provfotograferade katterna, vilket blev väldigt populärt.
– Jag ska även vara med på en kattmässa i Uppsala i vår och ta porträtt. Ägarna vill så klart ha bilder på sina katter från deras bästa sida.

Men det är inte bara katter som fångas av Ylva Mannbys kamera. Människor och natur är två andra vanliga motiv. Kameran är alltid med i fall det skulle dyka upp något spännande.
– Jag tycker till exempel om att ta makrobilder på blommor, det blir som en helt annan värld när man går nära. Det är också skönt att fotografera människor. De kan man styra lite till skillnad från katter. Katterna går att locka en stund, men deras intresse går snabb över mot något annat.
Utställningen i Örbyhus kyrka är hennes första och nu hoppas hon att den kan leda till något mer. Favoritbilden förutom den på katten Jade, är en ögonblicksbild tagen vid Ängskärs camping.
– Jag hittade en vacker stenformation som jag tog bild på i solnedgången. Den gav jag till min pappa när han fyllde år.