Efter två års byggarbete är allt klart

Två års byggarbeten till en kostnad på drygt 60 miljoner kronor. Så blev det nya kulturhuset Möbeln i Tierp. Tidningen har tittat in i de nya lokalerna.

Framför den nya glasentrén vid Möbeln finns ett stort torg. Här var det tidigare en parkeringsplats.

Framför den nya glasentrén vid Möbeln finns ett stort torg. Här var det tidigare en parkeringsplats.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2019-11-02 08:03

Redan utanför kulturhuset Möbeln märks tydliga spår av om- och nybyggnadsarbetena. Framför den nybyggda glasentrén, på baksidan av huset, möts man av ett stort och öppet torg med konst, utsmyckningar, lekplats och bänkar. Tidigare var det mörkt och dystert här och en instängd parkeringsplats. Förra lördagen togs avspärrningarna bort till det som under ett par år varit en byggarbetsplats.

– Tanken är att det här ska vara den nya mötesplatsen i Tierp där det ska vara mycket människor i rörelse hela tiden, säger Fredrik Westergren, chef för kulturskolan i Tierp.

Bibliotekschefen Carl Bergström tycker redan att man märker att det blivit mycket rörelse ute på torget liksom inne i lokalerna. Medan tidningen är på besök kommer många människor in i huset, några för att delta i höstlovsaktivteter medan andra vill låna böcker eller få en visning av lokalerna.

Den stora hallen är helt ombyggd och rymmer 900 personer. Vid ombyggnaden har den försetts med ljusa materialval samt stora fönster som släpper in rikligt med ljus.

– De nya byggmaterialen har gjort att vi fått en helt annan ljuddämpning i lokalerna, vilket är bra när man har olika evenemang, berättar Fredrik Westergren.

Redan 2016 började arbetet med att planera för en ombyggnad av Möbeln. En viktig del har varit att behålla så många inslag som möjligt från den tid då det var möbelfabrik i lokalerna. På flera ställen ser man tydliga spår av gamla industridetaljer.

– I det nybyggda Tierpsrummet kommer vi också att ha möbler som tillverkades här, förklarar kultur- och fritidschefen Håkan Bergström.

Kostnaden för om- och nybyggnationerna ligger på drygt 60 miljoner kronor. I den summan ingår bland annat en ny stor entrelokal, en ny läseavdelning, konsthall, ett utställningsrum, två nya musiklokaler och ett nytt stort torg samt renoveringar av befintliga lokaler som exempelvis biblioteket.

– Nu kan vi samla kultur- och fritidsverksamheterna i kommunen på ett bra sätt. Tanken är att detta ska vara en mötesplats för alla Tierpsbor, säger Håkan Bergström.

Verksamheterna är redan i gång och i den ombyggda boulehallen håller PRO:aren Torbjörn Lundin på och vattnar boulebanorna.

– De nya banorna är jättebra, men lite mera vatten och ett par rundor med vältmaskinen kommer de att bli helt kanon, säger Torbjörn Lundin.

Det var inte länge sedan det såg ut så här vid Möbeln. I dag är det ett torg och en glasentré här.
Det var inte länge sedan det såg ut så här vid Möbeln. I dag är det ett torg och en glasentré här.
Kulturhuset Möbeln

År 2016 inleddes arbetet med att planera för en om- och tillbyggnad av Möbeln. Fram till byggstarten för två år genomfördes projektering, möten och medborgardialoger, där man lyssnade på kommuninnevånare och hur de ville att huset skulle utformas.

Förutom nytt torg och parkering så omfattar arbetena cirka 2 000 kvadratmeter om- och tillbyggnader. 

Möbeln besöks dagligen av 350 personer. 2018 hade biblioteket 57 713 besökare som lånade 51 726 böcker. I huset arbetar ett hundratal personer. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!