Kvinnan fick ett telefonsamtal från en man som utgav sig för att vara hennes läkare. Under samtalet började kvinnan ana oråd eftersom hon inte kände igen läkarens röst. När han sedan bad om att få låna pengar la hon på luren och kontaktade polisen.

– Vi ser att bedrägerier mot äldre har ökat. De är tyvärr en godtrogen grupp som har växt upp i en tid när man kunde lita på andra människor på ett annat sätt, säger Kjell Åke Ederyd, kommunpolis i Tierp och Älvkarleby.

Polisen har tidigare gått ut och varnat för falska läkare som ringer och försöker sälja mediciner. Som UNT har rapporterat tidigare skedde det över tio fall av misstänkta bedrägerier av den här sorten i Västra Götalandsregionen i början av februari.

Artikelbild

| Kjell Åke Ederyd uppmanar människor att vara vaksamma och inte släppa in okända personer i bostaden.

Enligt Kjell Åke Ederyd är det ett nytt grepp att leta efter offer på vårdcentraler och sjukhus. Bedragarna snappar upp information där och ringer sedan till utvalda offer och utger sig för att vara sjukvårdspersonal. Det har även förekommit att bedragare har ringt till äldre och utgivit sig för att vara deras barnbarn som är i ekonomisk knipa. Polisen har också fått in anmälningar från hela landet om att ligor ringer till finsktalande personer och lurar av dem pengar.

Kjell Åke Ederyd uppmanar människor att vara vaksamma för att inte råka ut för bedrägeribrott.

– Man ska inte släppa in vem som helst i sitt hem utan att först ha kontrollerat vem det är. Man ska inte heller lämna ut kontouppgifter.

På polisens hemsida uppmanar man också att alltid ha ytterdörren låst, att inte förvara stora summor pengar hemma och att inte förvara koden till bankomaten tillsammans med kortet.

LÄS MER: Bedragare har äldres patientuppgifter