– Vi vill att lärarna ska få undervisa i skolan. I dag får de lägga för mycket tid på administration och att vara rastvakter. Det är inte okey, förklarade Alfred Mujambere, etta på partiets lista till kommunvalet i Tierps kommun, vid en pressträff på onsdagen.

Vid pressträffen deltog även riksdagskandidaten Lina Nordquist från Uppsala, riksdagsledamoten Mats Persson, partiets talesman i ekonomiska frågor, liksom Sarah Näslund, tvåa i kommunvalet i Tierp.

Lina Nordquist menade att det finns ett behov av att stärka upp skolan i Tierp. Hon hänvisade bland annat till Lärarförbundets senaste ranking av Sveriges bästa skolkommun där Tierp kom på plats 279 av 290.

– I en kommun som Tierp där skolan misskötts under så många år under ett socialdemokratiskt styre är detta en oerhört viktig fråga. En bra skola är en viktig förutsättning för Tierps framtid, menade Lina Nordquist.

Vid träffen presenterade Mats Persson också partiets nationella satsning för skolan som består av fyra delar. Förutom att lärarna ska ägna mera tid åt undervisning vill Liberalerna införa särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov, mobiltelefonförbud i klassrummet och ett tvåårigt lärlingsprogram där en stor del av utbildningen ska vara förlagd på företag.

– När det gäller mobiltelefonförbundet i klassrummet så krävs en ändring i skollagen för att det ska kunna genomföras, förklarar Mats Persson.

Mats Persson uppskattade att den nationella satsningen skulle komma att kosta knappa tio miljarder kronor att genomföra.