– Vi försöker ligga ett steg före och göra rätt i olika miljö- och djurfrågor, förklarar Stefan Haglund, delägare och vice vd för XL Byggs butiker i Tierp, Sandviken, Gävle och Ockelbo.

Omtanken om djuren är en del i att företaget varken säljer raketer eller smällare.

– För oss är det självklart att inte sälja raketer och smällare då vi vet att många hundar och annat tamboskap lider och har det jobbigt på grund av det på nyårsafton, säger Mia Haglund, marknadsansvarig på XL Bygg.

Artikelbild

| I en annons i tidningen Norra Uppland (UNt:s systertidning) berättar företaget XL Bygg att man värnar allt levande och därför varken säljer raketer eller smällare.

Men hon menar att det även finns andra faktorer som spelat in när de gjort valet att inte sälja raketer eller smällare på någon av de fyra butikerna.

– Raketerna och smällarna spyr ut en massa tungmetaller som inte är bra för miljön. Dessutom finns det många människor som flytt från traumatiska upplevelser i andra länder med bland annat smällar från bomber och granater. I Sverige tycker vi att de ska slippa höra smällar som väcker smärtsamma minnen, förklarar Mia Haglund.

Reaktionerna över initiativet har varit många och positiva på sociala medier och bland hundägare. En person skriver; "Den här annonsen värmer i hjärtat! Ett klokt beslut. Ett bra val. Toppen!", medan en annan skriver; "Ni är superbra som tänker på djuren".

Enda undantaget som företaget gör är att man säljer så kallade himmelslyktor.

Artikelbild

| Att inte sälja raketer eller smällare är ett sätt för företaget att ligga ett steg före i olika miljö- och djurfrågor.

– De himmelslyktor vi säljer består till hundra procent av nedbrytbara ämnen. Det finns alltså inga metalltrådar som kan vara farliga för djur eller miljö, säger Mia Haglund.