Framtiden en lockelse för tierparna

Intresset för Tierps framtid har varit så stort att kommunen nu planerat in ytterligare två möten där medborgarna får tycka till.

Intresset för framtiden är så stort att Tierps kommun nu planerat in ytterligare två möten där medborgarna får komma med synpunkter på kommunutvecklingen.

Intresset för framtiden är så stort att Tierps kommun nu planerat in ytterligare två möten där medborgarna får komma med synpunkter på kommunutvecklingen.

Foto: Anders Badner/Tierps kommun

Tierps kommun2019-10-14 10:08

Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för kommunen pågår för fullt. Det första stora steget i arbetet är att lyssna på kommunmedborgarna för att få deras bild av hur kommunen ska utvecklas de kommande trettio åren.

Det är kommunarkitekten Adam Nyström som har huvudansvaret för att ta fram den nya översiktsplanen. Han berättar att kommunen planerat in nio så kallade medborgardialoger. 

– Intresset har varit stort för att få vara med och påverka hur den fysiska miljön i kommunen ska se ut i framtiden. Toppnoteringen är 73 personer i Söderfors och i snitt har det varit fyrtio personer på träffarna, säger Adam Nyström. 

Det stora intresset gör att det blir ytterligare två dialoger - en i Vendel i de södra delarna av kommunen och ytterligare en i Tierps köping.

– Två medborgardialoger var redan inplanerade i gamla Vendels kommun - en i Örbyhus och en i Tobo - men då det även fanns ett stort intresse i Vendel beslutade vi att lägga även en där, säger Adam Nyström. 

Vid medborgardialogerna varvas enskilt tyckande med gruppövningar där deltagarna i klossform ska bygga det framtida Tierps kommun.

Turismen är ett område som lyfts fram av många mötesdeltagare liksom frågor som rör Östersjön och båttrafik samt möjligheten för det lokala småskaliga fisket att överleva i framtiden.

– Turismen går som en röd tråd genom dialogarbetet. I Hållnäs ligger fokus på Östersjön och i Mehedeby på Dalälven och har den kan utvecklas, säger Adam Nyström. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om