Föreningen bildades 1920 och fotbollen fanns kvar i föreningen till 1975 då Örbyhus gick samman med Tobo och bildade Tobo/Örbyhus FF (TÖFF).

– En sammanslagning diskuterades redan på 1930-talet eftersom Tobo hade en fotbollsplan men Örbyhus var emot den gången, berättar Lars-Olof Zillén.

1938 invigdes Örbyhus IP av dåvarande landshövdingen Sigfrid Linnér inför hela 1 700 närvarande Örbyhusbor. En annan höjdpunkt var när den allsvenske spelaren Ingvar "Tjotta" Olsson lånades in för att spela med Örbyhus när klubben mötte ett tyskt lag på 1950-talet. Men han var inte bara spelare utan en god sångare – medverkade bland annat i "Frukostklubben" – så i halvtid fick han också sjunga för publiken.

Artikelbild

Obekvämt. Det var trångt på flaket 1920 dår Örbyhus IF:s fotbollsgrabbar skulle spela bortamatch i Lövstabruk.

Det var sången han fick betalt för, inte att han var med och spelade, säger Lars-Olof Zillén.

Det var när Lars-Olof Zillén hittade bilder och klipp nere på idrottsplatsen som han fick idén till utställningen. Han är inte nämnvärt intresserad av fotboll, däremot lockar Örbyhus historia honom.

– Jag har ställt ut förut, bland annat hade jag en utställning om Örbyhus industrihistoria. Då kom det folk från Uppsala som växt upp i Örbyhus för att se om de var med på några bilder, vilket flera av dem var, säger Lars-Olof Zillén.

Han är själv en del av Örbyhus historia. Hans farfars far drev Libbarbo gästgiveri i samhället, liksom hans farfar. Lars-Olof jobbade på AB Sängfabriken som tillverkade sjukhussängar. Ett exemplar hamnade i kejsar Haile Selassies privata sjukrum på sjukhuset med hans namn i det etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

Artikelbild

Laddade. Örbyhus IF:s A-lag i fotboll året då andra världskriget tog slut.

Mycket har förändrats sedan samhället storhetstid.

– Förutom sängfabriken fanns Bröderna Larssons skidfabrik här fram till 1952. Vi hade dessutom två syfabriker och så "Trösken" där det tillverkades lantbruksmaskiner.

Artikelbild

| Lokalhistoriker. Det är inte första gången Lars-Olof Zillén ställer ut i Örbyhus.

Bland bilderna som tillhör utställningen är det en från 1920 som är extra intressant. Örbyhus hade då bortamatch mot Leufsta och för att ta sig dit fick spelarna sitta ihopträngda på ett lastbilsflak hela vägen till Lövstabruk.

– Det har varit svårt att hitta namn på alla som är med på bilderna. En del har jag hittat i gamla referat i Tierpsposten men ingen av dem som är med på de äldsta bilderna lever i dag.

Örbyhus IF finns kvar som förening. På programmet i dag finns friidrott och innebandy och klubbens friidrottare har rönt en hel del framgångar genom åren.