– Vi vill nå ut och visa allmänheten vilka studiemöjligheter som finns här i Tierp, förklarar Andreas Vestin, biträdande rektor och ansvarig för vuxenutbildningen på Högbergsskolan.

Besökarna kunde få information om olika pratiska och teoretiska utbildningsprogram och så hade de möjlighet att prata med elever som går de olika programmen.

I den skolsal där personal och elever från vård- och omsorgsprogrammet höll till såg det ut som en sal på ett sjukhus. För den som ville fanns det möjlighet att göra en hälsokontroll hos skoleleverna.

Artikelbild

| Ansvarig. Andreas Vestin är biträdande rektor på skolan och ansvarig för vuxenutbildningen.

Rumänska Mihaela Morosanu som bott i Söderfors i ett år var en av de som tog chansen att kolla sin hälsa.

– Jag läser svenska för invandrare nu och har planer på att studera vidare. Jag har bland annat funderat på att barn- och fritidsprogrammet, berättar hon samtidigt som eleven Fatuma Osman tar ett blodprov på henne.

Fatuma Osman förklarar att hon arbetade som sjuksköterska i Somalia innan hon kom till Sverige.

– När jag kom hit ville jag fortsätta att arbeta inom vården. Nu går jag min andra termin här och ska snart ut på praktik, förklarar hon.

Artikelbild

| Provtagning. Här tar Carina Lundin ett blodprov på Amanda Lennartsson. I bakgrunde ser vi Fatuma Osman och Yohannes Hailab.

Helen Hårdstedt som är lärare berättar att längden på utbildningen är tre terminer.

– När du går ut här så får du en examen från vård- och omsorgsprogrammet som ger dig möjlighet att arbeta som undersköterska inom vården, förklarar hon.

Även representanter från bland annat Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Atlas Copco, Arbetsförmedlingen och Hermods fanns på plats för att informera om vad de gör.

– Vi vill gärna också visa vilka möjligheter och vägar som finns efter att man gått klart sin utbildning här hos oss, förklarar Andreas Vestin.