– Nu på morgonen har produktionen börjat rulla igen, säger Maria Knuts, HR- och kommunikationsspecialist på Stora Enso i Skutskär för UNT på torsdagsförmiddagen.

Onsdagens produktionsstopp gjorde att halva fabriken blev strömlös. Bland annat slutade den anläggning som förbränner gaser på pappersbruket att fungera. Detta gjorde att illaluktade gaser istället spred sig över stora delar av Uppland.

– Då den anläggning som förbränner gaser fungerar igen ska det inte spridas några mera gaslukter över Uppland, förklarar Maria Knuts.

Artikelbild

| Maria Knuts är HR- och kommunikationsspecialist på Stora Enso i Skutskär.

Felet kunde på onsdagseftermiddagen lokaliseras till ett ställverk i den anläggning där gasen förbrännas samt en torkanläggning.

Efter att felet åtgärdats inledde Stora Ensos personal arbetet med att starta upp produktionen igen av pappersmassa och fluffmassa (används till bland annat blöjor och hygienartiklar). Det arbetet pågick under stora delar av onsdagskvällen och torsdagens tidiga timmar. Stora Enso valde att kalla in extrapersonal för att hjälpa till med det arbetet.

Tog det extra lång tid att få igång produktionen efter onsdagens stopp?

– Det är alltid en ganska omfattande process att starta upp fabriken igen efter ett produktionsstopp. Jämfört med de planerade stopp som vi gör en gång om året av fabriken här i Skutskär så tog de här ungefär lika lång tid. Även vid de planerade stoppen tar vi in extra personal som hjälper till med produktions- och underhållsfrågor, förklarar Maria Knuts.