Nu har han gått vidare till final i Yrkes-SM i Uppsala som inleds i dag, onsdag. Det är i yrket träarbetare som ligger under kategorin bygg-, konstruktions-, installations- och anläggningsteknik som han tävlar tillsammans med Anton Renvall, Hargshamn. Totalt i Yrkes-SM tävlar omkring 260 ungdomar i mer än 25 olika yrken, i sex olika yrkesgrupper. I gruppen träarbetare gör fyra lag med två ungdomar i varje upp om segern. Det innebär att Johannes och Anton är åtta av de mest skickliga snickarna i landet bland ungdomar.

– Det känns otroligt skoj att vi gått till final. Det är verkligen en ära och det är en fin merit i CV:t, säger Johannes hemma i byn Fillsarby utanför Tobo.

Johannes och Anton gick till final efter att ha vunnit Regionfinalen tidigare i år.

– Uppgiften var att montera upp en tvåformad vägg, 2,40 meter hög, med tak och en dörr. Vi fick en ritning som vi skulle hålla oss till. Domarna bedömde utifrån flera kategorier, helheten av utförandet, detaljer på lod och vinklar skulle stämma överens med ritningen och vara fastsatta inom tidsgränsen fyra timmar. Det avgjordes på detaljnivå och millimetrar, säger Johannes som egentligen tänkte bli plåtslagare.

Då det inte fanns någon utbildning till plåtslagare nära Tobo håll valde han snickaryrket. Nu går han på bygg- och anläggning på Uppsala yrkesgymnasium. Hans hobby är att svetsa, mecka och bygga bilar.

– Jag tycker om att svetsa och hålla på med trä. Intresset av att snickra har jag fått av pappa som är snickare, säger han.

Johannes går tredje och sista året på utbildningen. När han är färdig med utbildningen vill han få ett jobb som snickare.

– Jag vill jobba med händerna och med kroppen, på en byggfirma som bygger småhus, förklarar han.