Kommun tänker om vid viktig markförsäljning

När kommunen ordnade en tävling för att hitta köpare till två viktiga markområden dök inga passande intressenter upp. Nu väljer man andra vägar för att hitta köpare.

Vid den gamla brandstationen vill Tierps kommun att det byggs bostäder.

Vid den gamla brandstationen vill Tierps kommun att det byggs bostäder.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2019-11-14 11:00

Den sista september var sista dagen som intresserade kunde lämna bud i den markanvisningstävling som Tierps kommun anordnat för försäljning av den gamla brandstationen samt ett markområde i Triangelparken. Båda områdena är utpekade som viktiga av kommunstyret när det gäller tillväxten och utvecklingen av Tierps tätort. 

– I båda områdena är kommunens mål att det ska byggas flerbostadshus, säger Tomas Kihlström, samhällsbyggnadschef i Tierps kommun 

När kommunen granskade anbuden i tävlingen kunde de konstatera att varken den ekonomiska delen eller vad anbudsgivarna vill bygga stämde med kommunens målsättningar. 

– Vi har nu avblåst tävlingarna och säljer istället via fastighetsmäklare, förklarar Tomas Kihlström. 

Samhällsbyggnadschefen förklarar att det ger andra möjligheter till dialog med tänkbara intressenter än en markanvisningstävling som är mera regelstyrd. 

Men finns det några intressenter?

– Det finns de som lämnade bud i markanvisningtävlingarna som är fortsatt intresserade samt en del andra.

Enligt Tomas Kihlström är målsättningen att de båda markområdena ska komma ut till försäljning hos en fastighetsmäklare innan årsskiftet.

Triangelparken utgör den östra delen av den nya stadsdelen Siggbo. När det gäller Siggbo har kommunen satsat mångmiljonbelopp på att utveckla det till ett nytt stort bostadsområde med plats för minst 500 nya bostäder, affärslokaler och kommunal verksamhet. 

Att ni inte får rätt bud, oroar det inte?

– Det byggs redan flerfamiljshus i området så vi är inte oroliga, men vi känner att vi behöver ha dialoger med tänkbara köpare så att de verkligen förstår hur vi tänker med bostadsbyggandet, säger Tomas Kihlström. 

Han öppnar också för att kommunen kan tänka om när det gäller Triangelparken.

– Istället för bara flerfamiljshus i hela området så kan det bli aktuellt att stycka av och sälja villatomter i de delar som ligger närmast den å som går igenom området, säger Tomas Kihlström.

Även vid brandstationen vill kommunen att det växer fram ett nytt större bostadsområde. I anslutning till brandstationen ligger den tidigare kakfabriken Pricks där det också planeras för bostäder.

– Vi ser det bara som positivt att det byggs i området då det ligger bra till när det gäller kommunikationer och butiker, säger Tomas Kihlström. 

Tomas Kihlström är samhällsbyggnadschef i Tierps kommun.
Tomas Kihlström är samhällsbyggnadschef i Tierps kommun.
Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!