Kommunen hjälper region med sjukvårdsmaterial

Tierps kommun hjälper Region Uppsala med sjukvårdsmaterial så att verksamheten vid vårdcentralen i Tierp ska fungera och kunna hålla öppet.

Tierps kommun hjälper Region Uppsala med alla typer av sjukvårdsmaterial för att regionens verksamhet på vårdcentralen i Tierp ska fungera.

Tierps kommun hjälper Region Uppsala med alla typer av sjukvårdsmaterial för att regionens verksamhet på vårdcentralen i Tierp ska fungera.

Foto: Anders Badner/UNT Arkiv

Hälsa och sjukvård2019-10-11 11:30

Vid ett möte på torsdagen fick Tierps kommun besked från ledningen för vårdcentralen i Tierp att läget är allvarligt och att man behövde hjälp att lösa den akuta bristen på sjukvårdsmaterial.

– De har brist på allt från skrivarpapper till alla typer av sjukvårdsmaterial. Så nu kommer vi att hjälpa dem med material från vår leverantör så att vårdcentralen i Tierp kan fortsätta att hålla öppet, förklarar Helena Carlsson, vård- och omsorgschef i Tierps kommun.

Enligt Karin Thunman, chef för vårdcentralen i Tierp, så håller mycket material på att ta slut. Osäkerheten är också stor när och hur mycket nytt material man får via sin egen beställningsorganisation i Region Uppsala. Enligt Karin Thunman är materialbristen även påtaglig vid vårdcentralen i Skutskär i Älvkarleby kommun.

– Bristen på provrör är väldigt akut. Vi klarar oss nog under dagen (läs: fredag), men har vi inte fått nya leveranser till måndag så har vi problem, säger Karin Thunman.

På fredagsmorgonen fick Tierps kommun en beställningslista från vårdcentralen i Tierp på allt det material som man behöver för att kunna hålla öppet och driva verksamheten vidare.

– Vi behöver allt från provrör och omläggningsmaterial till plastförkläden och skrivarpapper, säger Karin Thunman. 

Enligt Helena Carlsson så skickades beställningen i väg på fredagsmorgonen till leverantören.

– Vår förhoppning är att materialet ska vara på plats till på måndag så att vårdcentralen kan fortsätta med sin verksamhet, säger Helena Carlsson.

Helena Carlsson förklarar att det är en självklarhet för kommunen att hjälpa regionen.

– Det här är samarbete på hög nivå. Vi har också samma mål och samma patienter som vi ska ta hand om på ett så bra sätt som möjligt, säger Helena Carlsson.

Även i Älvkarleby kommun är det brist på sjukvårdsmaterial, mestadels förbandsmaterial. Detta bekräftar Ewa Hamaryn, chef på Skutskärs vårdcentral.

Annelie Eriksson, distriktssköterska på Skutskärs vårdcentral säger att situationen är allvarlig men under kontroll.
– Vi löser situationen just nu men fortsätter det några veckor till blir det beredskapsläge även för oss.

Skutskärs vårdcentral får just nu material av hemsjukvården i kommunen. Hemsjukvården har en annan leverantör av sjukvårdmaterial och är därför inte drabbade av bristen. Även dem har dock begränsat med resurser säger Annelie Eriksson.
–Jag har just varit och hämtat förbandsmaterial, vi får väl se hur länge det här räcker, säger hon och visar tre små pappkartonger i en påse.

Trots situationen på Skutskärs vårdcentral känner inte Lena Isokivelä,Tf förvaltningschef för vård och omsorg i kommunen till materialbristen. 
–Jag har inte nåtts av att det är problem hos oss, säger hon.

Skutskärs vårdcentral får sjukvårdsmaterial från hemsjukvården i kommunen.
Skutskärs vårdcentral får sjukvårdsmaterial från hemsjukvården i kommunen.
Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!