Konsthögskolorna i Sverige har högt anseende, det är svårt att komma in på utbildningarna, och ingenting tyder på att antalet ansökande minskar.

Johan Thunberg har varit yrkesverksam konstnär i 40 år. Sedan år 2004 har han sin ateljé på Laxön. Vi har träffats många gånger i hans ateljé. Då har vi talat om hans naturmåleri. Den här gången träffas vi för att tala om ”en konstnärs villkor”.

Hur klarar man sig som konstnär? Och vilken överlevnadsstrategi och inställning till detta har Johan Thunberg?

Artikelbild

| Johan Thunberg målar upp till tio timmar om dagen. Förr var det gallerier som gällde som försäljningsställen. Nu är det konstmässor och ateljén på Laxön.

– Jag målar det jag tycker är intressant, sådant som tilltalar mig. Det gäller att ha en produkt som folk vill ha på väggarna. Och så kanske grannen ser, gillar den och också vill ha. Det är viktigt att bygga upp och utveckla ett nätverk, hålla det levande och att synas i olika sammanhang. Självklart är det viktigt att synas i media, säger Johan Thunberg som vinklade sig vidare till att bli konstnär på heltid i slutet av 1990-talet. Tiden innan var han bildlärare. Då målade han också.

Hans genombrott kom på ett galleri Gävle. Han ställde ut ett tjugofemtal akvareller. Motiven var miljöer från gamla Gävle.

– Jag sålde slut på allt! Jag hade gjort mig ett namn som konstnär och fler och fler började att fråga efter mina bilder. Så kom en inbjudan från från USA, jag fick möjlighet att ställa ut mina bilder där, berättar han.

Han har ställt ut över tjugo gånger i USA. Det började med en inbjudan från svensk-amerikanska institutet i Minneapolis, sedan har det rullat på. Han började teckna och måla redan som femåring. Som yrkesverksam konstnär målar han upp till tio timmar om dagen.

– Jag studerar andra konstnärers tekniker och sätt att måla. För att utveckla målerier handlar allt om träning, träning och ännu mera träning.

Han har aldrig fått ett stipendium, jo, ett på 175 kronor på 1970-talet när han gick på konstskola. Han förstår inte varför han inte fått något mer. Offentliga uppdrag från stat, kommun och landsting har varit en del i den ekonomiska ryggraden.

– Förr sålde jag egentligen allra mest från gallerier. Sedan 1990-talet har antalet gallerier krympt drastiskt. Nu säljer jag mest från min ateljé. I dag breder konstmässorna ut sig, det är det som gäller. Jag har fått inbjudningar till flera städer i Europa den närmaste framtiden.

Nyligen omvandlade Johan Thunberg sin enskilda firma till ett aktiebolag. Anledningen är att hans försäljning har ökat.

– Det går bra nu, jag älskar mitt jobb. Och jag gör min produkt helt själv och allt runt omkring med reklam, marknadsföring och ekonomi och annat, säger Johan Thunberg - konstnär oavsett villkor.