Krisläge - nu vädjar de om hjälp

Öringen kan vara helt försvunnen i Dalälven om några år. Det varnar Älvkarleby sportfiske för och vädjar nu om hjälp från allmänheten i frågan.

Skarvar i rörelse i Östersjön utanför Karlholmsbruk.

Skarvar i rörelse i Östersjön utanför Karlholmsbruk.

Foto: Jan Olsson/Älvkarleby sportfiske

Fiske2019-10-29 07:01

– Vi uppmanar till en bred opinion och att allmänheten trycker på ansvariga myndigheter för att rädda öringsfisket i Dalälven eftersom vi upplever att våra kontakter inte leder till några förbättringar, säger Jan Olsson från Älvkarleby Sportfiske.

Föreningen undersökte nyligen, tillsammans med personal från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), hur mycket av den öringssmolt (fiskyngel) som sätts ut i Dalälven som äts upp av skarv, häger och säl. Vid undersökningen gick man i land på öar och skär i Östersjön, utanför Älvkarleby, Gävle och Tierps kommuner och hittade massor av spår av uppäten fisk.

– Det här är bara en av flera undersökningar som vi gjort i år. Hittills har vi hittat drygt 2 500 pittags (märkningschip) från öringssmolt som vi satt ut i älven och som sedan ätits upp av skarv, häger och säl, säger Jan Olsson.

Länsstyrelsen Uppsala använder en beräkningsmodell när det gäller upphittade pittags som säger att varje sådan motsvarar 50 smolt som ätits upp.

– Med den här beräkningsmodellen så har minst 125 000 smolt ätits upp, menar Jan Olsson.

Sedan föreningen presenterade undersökningsresultatet med bilder på sitt Facebookkonto i lördags har det delats över 600 gånger. 

– Läget är jätteallvarligt och inom tre år så är havsöringen helt försvunnen i Dalälven om inget görs. Då slås fisketurismen ut här och med den flera arbetstillfällen, säger Jan Olsson.

Vad vill ni att beslutsfattarna ska göra?  

– Jakt som skyddar öringssmolten. I dag är det bara möjligt med skyddsjakt. När det gäller exempelvis skarv bygger det på en lagstiftning från 1979. Det måste till en översyn av den lagen så att vi får skjuta all skarv som behövs för att skydda fisket. Allrahelst vill vi att Östersjön ska fredas helt och hållet från predatorer som tar fisken, förklarar Jan Olsson.

Jan Olsson berättar att 1984 drogs det upp drygt 5 550 havsöringar i området. Sedan dess har trenden varit vikande och under 2019 har cirka 400 havsöringar dragits upp i Älvkarlebyområdet.

– Då ska man också komma ihåg att vi som förening själv satsat 1,7 miljoner kronor under sju år och satt ut 122 000 öringssmolt här, förklarar Janne Olsson.

Den utsättningen motsvarar ungefär lika mycket havsöringssmolt som skarv, häger och säl i år ätit upp, konstaterar Jan Olsson.

I flera av de skarvar som fått skjutas, efter beslut om skyddsjakt, har man hittat spår av havsöring.
I flera av de skarvar som fått skjutas, efter beslut om skyddsjakt, har man hittat spår av havsöring.
Karta: Älvkarleby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!