På kyrkbacken samlades mc-förare i svarta västar för att delta i den mc-mässa med rock´n´roll som prästen Mikael Bedrup kallat till.

Runt kyrkan uppe på höjden stod ett 40-tal motorcyklar parkerade, och in i det sista hördes vrål från kraftfulla motorer som aviserade de sista gudstjänstbesökarnas ankomst. På kyrkbacken fanns förutom ”vanliga” gudstjänstbesökare representanter för runt 15 mc-nätverk, berättade Joacim Lööv, Tierp, som jobbar i kyrkan och är medlem i CMA, Christian Motorcyclists Association, världens största mc-organisation med 140 000 medlemmar.

– Vi är en sammanslutning av människor som åker mot samma mål. Till gudstjänsten i dag har vi bjudit in hela mc-kulturen, både kristna och icke-kristna, sa Joacim Lööv, innan han skyndade sig in för att ringa i kyrkklockorna.

Flera av motorcyklisterna hade åkt långa vägar för att delta, däribland Peter Swedenborg, Avesta. På hans svarta skinnväst stod budskapet ”Changing the world one heart at a time”.

– Jag och mina bröder i klubben vill sprida det livsbejakande. Vi besöker svenska säkerhetsklassade fängelser som Kumla, Tidaholm och Sahlberga för att prata med människor som är dömda till långa straff. Det enda sättet för dem att komma utanför anstalten är själsligt, så att de kan få inre frid och känna sig förlåtna. Att jag inte kommer dit i vit skjorta, slips och kostym underlättar. Många intagna tror att jag själv är gammal kåkfarare, skrattar han.

Här fanns även representanter för Frälsningsarméns mc-klubb, Salvation Riders, liksom sammanslutningen Holy Riders och Tribe of Juda vars medlemmar bar västar med orden ”Jesus – Lord”.

Himmelska Bikers som svarade för värdskapet kör med devisen ”On the Road for Jesus”. Efter klockringningens slut hälsade prästen Mikael Bedrup från kyrktrappen de församlade med ett:

– Välkommen hem! som mottogs med stort jubel av de församlade.

Även de mer traditionella gudstjänstbesökarna, däribland Britt-Marie Karlsson, Tierp, verkade gilla läget.

– Jag tycker det här är roligt, och det är alltid trevligt med lite omväxling. Jag går i kyrkan nästan varje söndag, ibland med mitt barnbarn, men så här mycket folk brukar det inte vara, sa hon, medan hon körde upp sin rullstol uppför handikapprampen, in till den fullsatta kyrkan.

Gudstjänsten filmades av SVT och ska ingå i programserien Från Sverige till himlen, en produktion som handlar om kristen mc-kultur. Nästa mc-gudstjänst i Nathanelskyrkan blir sista söndagen i augusti