Där utanför ramar hojarna in Nathanaelskyrkan. Där innanför spelar bandet To Much Monkey Business rak och melodiös rock ’n’ roll, i kyrkbänkarna lyssnar mc-åkare i skinnvästar andäktig när Mikael Bedrup leder genom gudstjänsten.

En kvart före mc-gudstjänsten frågar jag Mikael Bedrup ”varför en mc-gudstjänst?”
– Matteus kapitel 28, svarar han osökt och sammanfattar texten med Jesu ord om betydelsen av att gå ut i världen och göra alla folk till lärjungar.
Det har han tagit fasta på och pingstdagens mc-mässa var den första någonsin som arrangerats i Nathanaelskyrkan, nu är det meningen att den ska bli tradition en gång om året, så här i upptaktstider inför hojsäsongen.

Flera av hojåkarna blir lyriska när de talar om frihetskänslan med att köra mc, att de själva kan bestämma vart man åker och om alla dofter man känner i naturen när man glider fram på motorcykeln.
Men de knuttar som kom till Nathanaelskyrkan den här pingstdagen kom från spridda delar av landet, till och med Finland och de har ytterligare något annat gemensamt; de är kristna knuttar, medlemmar i det kristna nätverket för knuttar Ambassador for Jesus Christ Motorcycle Ministry.

Roger Holmström kom med sin ögonsten 1900-kubikaren Yamaha Midnight Star från Gävle.
– Det känns fint att få välsignelse av att allt ska gå bra den här hojsäsongen. Jag ska föreslå vår kyrkoherde i Gävle att göra samma sak som Mikel Bedrup, att arrangera en mc-gudstjänst, säger han på väg in i Nathanaelskyrkan.

Det lokala bandet TMMB (To Much Monkey Business) har fått upp ångan och nu fyller rockmusik och skinnställ kyrkan. Även om alla är välkomna till gudstjänsten så domineras den av knuttar, men det finns ett stort antal besökare som inte har mc-kläder.

Mikael Bedrup som alltid har prästkragen på sig, utom när han är hemma, älskar att åka hoj, han har cruisat nära 20 000 mil på sin HD sedan 1999.
– Genom att bära västen, visar jag med ord och handling att jag tror på att Jesus kan hjälpa även andra: Den öppnar också upp för samtal i alla sorters mc-miljöer, förklarar han.

När TMMB rivit av Doobie Brotherslåten Long Train Running reser sig gudstjänstbesökarna och går ut i naturen för att grilla korv innan hojåkarna åker i kortege till Hållnäshalvön för att träffa fiskare.
– Den bästa gudstjänsten jag varit på i hela mitt liv, säger en äldre kvinna medan knuttarna ger varandra glada tillrop och visar tummen upp för denna den historiska gudstjänsten i Nathanaelskyrkan.