Konsert med Tindra Line

5/1 Tindra Nilsson, med artistnamnet Tindra Line, är en av Östhammars unga talanger som satsar på musiken. Tindra Line har fått pengar från Lyftet Storbrunn för att ge ut en live-CD. Hon framför på Storbrunn ett singer/songwriter-material på svenska som är skrivet tillsammans med Staffan Eson samt några covers av bland andra Melissa Horn. Gästmusiker medverkar på konserten, som även spelas in. Fri entré.

Hylander på turné

Artikelbild

| Deckarförfattaren Aline Lilja Gladh gästar biblioteket i Örbyhus den 24 januari och pratar om sin debutbok.

7/1 Under sex dagar åker Dan Hylander, Micke Finell, Ingemar Dunker och Göran Ekman runt från morgon till tidig kväll och gör 89 korta spelningar på temat "Trött på att turnera" i bland annat Tierp, Söderfors, Älvkarleby och Skutskär. Turnén pågår 7/1-11/1 och 14/1.

Knutmassokarneval

13/1 I Gimo förvandlas Bruksgatan till en midvinterkarneval en gång varje år. Allt från stora maskbyggen föreställande politiker, disneyfigurer och idrottsstjärnor till mindre maskeradgäng brukar dyka upp för att "gå i gatan". Den 19 januari är det dags för knutmassofirande i Österbybruk vid Centrumtorget, det brukar vara minst lika folkligt, fantasirikt och festligt enligt Österbyborna.

Hästö landhöjning

Artikelbild

| Ett av flera ekipage vid Knutmasso i Gimo för ett år sedan.

18/1 Johanna Hästö arbetar med allt från textil och teckning till poesi och performance. I videoverket Hästö landhöjning kontrasteras storskaliga perspektiv mot små mänskliga steg. Släkten på Johanna Hästös morfars sida bodde en gång i tiden på ön Hästö i Österbotten, Finland – en ö som upphört att vara ö sedan den med landhöjningens hjälp vuxit samman med fastlandet. Samtidigt har människorna rört sig, på grund av krig eller av ren nyfikenhet. Utställningen pågår 18 januari-16 februari.

Deckarförfattare på plats

Artikelbild

| Tindra Line och Staffan Eson vid tidigare spelningen "Alla har en plats" i Östhammars församlingshem.

24/1 Aline Lilja Gladh har nyligen debuterat som deckarförfattare. Hon är Örbyhustjejen som fångat sin hembygd i debutboken "Tändstickan". Nu finns hon på plats i Örbyhus och berättar om sitt författarskap och sin bok.

Good Harvest uppträder

Borgenkyrkan, Tierp

27/1 Det är duon Hanna Enlöf och Ylva Eriksson som utgör Good Harvest. Genombrottet kom när den akustiska duon gjorde en cover på Joni Mitchells ”Woodstock”. Nu har inspelningen nått tre miljoner visningar på sociala medier. Enlöf och Erikssons musikaliska förmågor har också gjort att Per Gessle valt att skriva kontrakt med dem.