– Hälsan är viktig att lyfta fram och genom att förena kultur och idrott tror vi att vi kan nå ännu flera människor, säger Gunilla Ström, fritidsintendent på kultur och fritid i Tierps kommun.

I det kulturprogram som kommunen tagit fram för 2018 är hälsoinslagen flera och av skiftande karaktär. Bland annat kommer det att finnas flera tillfällen att prova på yoga och så kommer det att vara föreläsningar om psykisk ohälsa under året.

Kulmen på kulturprogrammet kommer med största sannolikhet att bli den 5 maj då hälsodagen arrangeras på Vegavallen i Tierp.

– Tanken är att det då ska vara diverse hälsoaktiviteter vid idrottsplatsen samt invigning av ombyggnaden av Vegahallen och Vegavallen, säger Gunilla Ström.

Martyna Olsynska som är programansvarig för kommunens kulturprogram berättar att Tierpsklassikern kommer att arrangeras under hälsodagen.

– Tanken är att man ska läsa en klassisk författare som exempelvis Astrid Lindgren samt springa och simma under dagen, förklarar hon.

Genom att förena idrott och kultur hoppas kommunen på en så kallad korsbefruktning och nå olika grupper av människor.

År 2018 är det europeiska kulturarvsåret. I Tierp kommer det att uppmärksammas med något som heter månadens språk.

– Varje månad kommer vi på våra bibliotek att uppmärksamma ett språk som pratas av våra kommunmedborgare. Då kommer vi att lyfta fram böcker på de språken samt bjuda in författare som talar det språket, berättar kultursekreteraren Mikael Sjöberg.

Under året kommer kommunen även att arrangera så kallade kulturvandringar i Hållnäs, Skärplinge och Söderfors då intresserade får möjligheten att lära sig mera om orternas kulturhistoria.