– Det här är väl inte de danssteg jag tar när jag går upp på morgonen, men det är kul att lära sig, tyckte eleven Emma Wallsten.

Klasskompisen Jersey Luyeye gillade även han skolans initiativ med att få dansa polska.

– Jag har dansat tidigare, men då var det hip-hop. Det här är helt nytt för mig, men jag tycker det går bra att hitta stegen och rytmen, sa Jersey Luyeye.

Artikelbild

| Nyckelharpa. Daniel Hedman stod för musiken på sin nyckelharpa.

Under överinseende av Andreas Berchtold och Ami Petersson Dregelid, som är danspedagoger på Eric Sahlström institutet i Tobo, fick Emma Wallsten och Jersey Luyeye och deras klasskamrater lära sig grunderna i bondpolskan.

– Det kommer nog att bli en upplevelse för en del att dansa i tretakt – det är nog inget de gör i vanliga fall, sa Ami Petersson Dregelid.

Andreas Berchtold var nöjd efter den inledande dansundervisningen.

– Efter bara en timmes träning har ni lärt er grunderna och hittat rytmen i polskan, berömde Andreas Berchtold under pausen.

Artikelbild

| Lärare. Anna Lager är lärare och kulturombud på skolan.

Anna Lager är lärare och kulturombud på Örbyhus skola. Hon berättar att det finns flera syften med dansen.

– Det handlar dels om en hälsodel och att vi vill att våra elever ska må bra, men vi vill även att de ska känna till sin hembygd och historia, förklarade Anna Lager.

Artikelbild

| Instruktion. Här instruerar danspedagogen Ami Petersson Dregelid (i snickarbyxor) eleverna i hur man ska dansa polska.

Hon menar att både polskan och nyckelharpan är två viktiga delar i det norduppländska kulturarvet. Anna Lager berättade också att skolan aktivt jobbar med kommunens så kallade kulturarvstrappa där skolelever får kunskap om sitt kulturarv med järnbruken och valloninvandringen på 1600- och 1700-talen.

– När vi bestämde oss för detta med dansen var det naturligt att kontakta Eric Sahlström institutet som håller utbildningar för de som vill lära sig dansa polska och spela nyckelharpa, menade Anna Lager.

Artikelbild

| Nöjda. Eleverna Emma Walllsten och Jersey Luyeye gillade den annorlunda skoldagen och att de fick prova på att dansa polska.

Spelmannen Daniel Hedman var den som stod för musiken på sin nyckelharpa.

– Jag kommer att bjuda på ett stort urval av bondpolskor från Norduppland. Det är nog inte alltför vågat att gissa att jag kommer att spela Örbyhuspolskan, förklarade han.

Daniel Hedman och kollegorna Andreas Berchtold och Ami Petersson Dregelid trivdes och hoppades att onsdagens dansundervisning var det första steget på ett långt och fördjupat samarbete med Örbyhus skola.

– Vi är en del av kulturarvet i Norduppland och det vill vi dela med oss av, sa Ami Petersson Dregelid .