– Jag har alltid gillat att skriva och jag har väl haft författardrömmar hela livet. Arbete och en familj med fyra barn gjorde dock att det tog tid innan jag kunde förverkliga min dröm, säger Ann-Marie Wikander.

Nu är Tierpsbon aktuell med boken Arja Varga som handlar om flickan Vera.

I boken får huvudrollsinnehavaren Vera hela tiden höra av sin omgivning att hon är så duktig och alltid gör skolläxan och aldrig glömmer några skolböcker eller gymnastikläder.

– Det är en barnbok som tittar på livet ur tjejers perspektiv och undersöker bilden varför tjejer alltid måste och ska vara så präktiga och duktiga, berättar Ann-Marie Wikander.

Arja Varga är den fem boken som Ann-Marie Wikander ger ut. De fyra första böckerna handlar om flickan Sigrid och hennes liv. De böckerna har en koppling till Ann-Marie Wikanders uppväxt i norra Jämtland.

– De tidigare böckerna gav jag ut själv. Den här boken är lite speciell då det är förlaget Ord och Visor som ger ut den. Det är kul och en bekräftelse på mitt på författarskap, säger hon.

De tidigare böckerna har gett en del uppmärksamhet och 2011 fick hon ta emot det åtråvärda Hedenvindpriset som är instiftat till minne av den kände arbetarförfattaren Gustav Hedvind-Eriksson.

När hon var 61 år gick hon en helgkurs i skrivande i Lövstabruk.

– Det gav en hel del inspiration. Det gjorde att jag anmälde mig till en skrivarkurs som sträckte sig över en hel termin, berättar hon.

Till helgen är Ann-Marie Wikander tillbaka i Lövstabruk i samband med den årliga julmarknaden och pratar om sin senaste bok.