Oklar lokalfråga upprör pensionärförening

Om drygt en vecka slår nyrenoverade kulturhuset Möbeln i Tierp upp sina dörrar. Om pensionärföreningen PRO kommer att hålla till där är oklart.

Per Axelsson, vice ordförande i PRO Tierp, och Gert Belin, ordförande i PRO Tierp, är oroade för vad som ska hända och vad som händer med deras närvaro i kulturhuset Möbeln.

Per Axelsson, vice ordförande i PRO Tierp, och Gert Belin, ordförande i PRO Tierp, är oroade för vad som ska hända och vad som händer med deras närvaro i kulturhuset Möbeln.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2019-10-19 08:02

– Läget är oroande. Just nu vet vi överhuvudtaget inte i vilken omfattning vi kommer att bedriva vår verksamhet med bingo, gymnastik och boule, säger Gert Belin, ordförande i PRO i Tierp.

Föreningen, som organiserar 600 pensionärer i Tierp, har under många år haft stor del av sin verksamhet i Möbelns lokaler.

– Vi har haft massor med aktiviteter där och betalat hyra för oss, säger Per Axelsson som är vice ordförande i föreningen.

PRO vill vara kvar när det nyrenoverade kulturhuset öppnar igen. 

Men frånvaron av besked från fastighetsägaren Tierps kommun gör att föreningen inte vet hur det blir i framtiden. Under en längre tid har också PRO försökt få besked från kommunen hur mycket hyra man ska betala för de fyra boulebanorna. Vidare vill man få en egen kanslilokal med vidhängande café och förrådsmöjligheter för porslin och annan utrustning vid boulebanorna.

– Hela situationen är frustrerande. Vi får hela tiden bara beskedet om att saker och ting ska lösa sig. Möbeln öppnar om en dryg vecka och vi vet inte om vi ska vara där, säger Per Axelsson.

Enligt Per Axelsson och Gert Belin så undersöker PRO även andra möjligheter och tittar på lokaler hos svenska kyrkan och IOGT. 

Håkan Bergström som är verksamhetschef och ansvarig för Möbeln hos Tierps kommun förklarar att han har förståelse för PRO:s oro.

– Vi drar inte ut på tiden av jäkelskap. Vi håller nu på att se över möblering och lokaler i Möbeln. När det är klart kommer vi att komma överens med PRO om ett hyresavtal, säger Håkan Bergström.

Enligt Gert Belin hade PRO flera möten med den tidigare verksamhetschefen om lokalbehov innan Möbeln började byggas om

– Vår uppfattning var att kommunen lyssnade på våra synpunkter och skulle hjälpa oss med det. Vi fick även se skisser på hur det skulle se ut där våra synpunkter tagits med, säger Gert Belin.

De 18 senaste månaderna har Möbeln byggts om för drygt 60 miljoner kronor och anpassats till modern standard.  

–  Av det vi blivit lovade syns ingenting i lokalerna. Vi ville gärna koncentrera vår verksamhet till Möbeln och ha det som en fast punkt för vår verksamhet i Tierps köping, men då krävs ett avtal och vettiga lokaler, säger Per Axelsson.

Enligt Håkan Bergström finns det inga skisser där det går att verifiera de löften som PRO säger sig ha fått av den tidigare fritidschefen.

– Vi kommer även att lösa frågan med förråd och kansli i huset, men inte i direkt anslutning till boulebanorna, säger Håkan Bergström. 

Per Axelsson och Gert Belin spanar in i boulehallen. Där vill PRO Tierp spela boule om hyreskostnaden är rimlig.
Per Axelsson och Gert Belin spanar in i boulehallen. Där vill PRO Tierp spela boule om hyreskostnaden är rimlig.
Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!