– Som läget är i dag talar det för oss och att Tierp kan komma att styras av en alliansledning, men ingenting är klart förrän alla poströster är räknade på onsdag, säger Sara Sjödal, centerpartistiskt oppositionsråd.

Det Sara Sjödal pratar om är de förtids- och poströster som ännu inte räknats. I Tierps fall handlar det om drygt 1 300 röster.

– Det här gör att det blir pirrigt och nervöst, men vi har medvind och förhoppningsvis håller den i sig. Det här innebär också att vad som helst kan hända och att vi kan ha ett helt annat läge i kommunvalet i Tierp på onsdagen efter räkningen, säger Sara Sjödal.

Artikelbild

| Det socialdemokratiska kommunalrådet Berngt-Olov Eriksson var självkritisk när UNT träffade honom på måndagen. Han konstaterade att S hade gjort ett ett katastrofalt val i Tierps kommun.

Sedan Tierps kommun bildades 1974 är det Socialdemokraterna som styrt – både med egen majoritet eller som under den senaste mandatperioden i ett minoritetsstyre med stöd av Miljöpartiet. Tillsammans har de båda partierna haft 23 av de 49 mandaten i kommunfullmäktige.

Om valresultatet står sig är sannolikt den socialdemokratiska makteran i kommunen över.

In kan i stället de fyra allianspartierna komma – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – som ser ut att få 21 mandat. Skulle valsiffrorna hålla i sig efter att alla poströster och liknande är räknade till i morgon, onsdag, blir det sannolikt ett minoritetsstyre i form av de fyra allianspartierna de kommande fyra åren.

I vågskålen finns även Sverigedemokraterna som gjorde ett bra val och gick från sex till åtta mandat i Tierp. Från partiets starke man Joakim Larsson var budskapet på valnatten och valdagsmorgonen att det nu blir ett maktskifte. Han förklarade också att SD vill vara en del i det maktskiftet.

Ett samarbete mellan SD och den borgerliga alliansen skulle innebära ett majoritetsstyre i Tierps kommun med 29 av 49 mandat.

Ett sådant samarbete är inte aktuellt enligt Centerpartiet eller Moderaterna.

– Vi står för långt ifrån varandra ideologiskt, säger Sara Sjödal.

Från socialdemokratiskt håll är man självkritisk och konstaterar att man gjort sitt sämsta val någonsin sedan Tierp blev en egen kommun. Partiet öppnar också dörren lite på glänt för någon form av ett samarbete över blockgränserna.

– Låt oss se vad som händer vid räkningen på onsdag, men ska vi ha ett styre utan SD-inflytande i kommunen krävs samarbete mellan övriga partier, säger Bengt-Olov Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd.